Naslovna Republika Srpska „Povećan broj oboljelih nastavnika i učenika u RS“

„Povećan broj oboljelih nastavnika i učenika u RS“

0

Pomoćnik ministra za predškolsko i osnovno vaspitanje i obrazovanje u Ministarstvu prosvjete i kulture Srpske Nataša Cvijanović rekla je da je u posljednjih 15 dana pogoršana epidemiološka situacija i povećan broj zaraženih učenika i nastavnika, zbog čega je Republički štab za vanredne situacije odlučio da nastava na daljinu bude organizovana do 5. aprila.

„Juče (četvrtak) smo od Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske dobili podatak o 106 učenika u osnovnim školama koji su pozitivni, a u srednjim školama je 109 učenika. Prije 15 dana 80 učenika bilo je pozitivno u osnovnim i 60 u srednjim školama i zbog toga je moralo doći do propisivanja ovih mjera“, rekla je Cvijanovićeva za „BHRT“.

Ona je dodala da u Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske svakodnevno prikupljaju podatke od škola i od Instituta za javno zdravstvo Srpske i ti pokazatelji govore da je moralo doći do ovoga.

Cvijanovićeva naglašava da se u školama mjere Instituta poštuju i podsjeća da je Ministarstvo u septembru formiralo tim koji je posjetio škole i utvrdio da se redovno vrši dezinfekcija prostora, nošenja maski i pridržavanje ostalih mjera, što nije lako.

„Ovo je sada zahvatilo cijeli region i možda čak i ovaj novi soj je doprinio da imamo ovakav rast broja zaraženih. Dešava se da je i mlađe stanovništvo zaraženo, jer imamo i učenika i nastavnika koji su pozitivni na virus korona. Ovog trenutka 60 nastavnika je zaraženo i u izolaciji su i to je otežalo organizaciju nastavnog procesa“, ističe Cvijanovićeva.

Ona dodaje da nastavnik koji je u izolaciji može da obavlja nastavu na daljinu, ali onima koji su pozitivni na virus korona se otvara bolovanje i oni nisu u mogućnosti da obavljaju nastavni proces.

„Zamjenski predavači se mogu naći, ali to se odražava na kvalitet nastave. Ovo su okolnosti koje zahtijevaju dosta visprenosti i sposobnosti, vještina koje nastavnik treba da pokaže“, dodaje Cvijanovićeva.

Kada je riječ o vakcinaciji, Cvijanovićeva ističe da je Vlada Republike Srpske donijela plan vakcinacije, prema kojem nakon zdravstva, starijih i hroničnih bolesnika i policije na red dolaze prosvjetni radnici.

„Mi smo prikupili podatke iz svih predškolskih, osnovnih i srednjih škola, te dobili podatke da se veliki broj želi vakcinisati. Jedan broj prosvjetnih radnika ne želi da se vakciniše. Vakcinacija nije obavezna i niko ne može da natjera nekoga da to uradi“, navodi Cvijanovićeva i dodaje da samo mogu da apeluju da se stanovništvo vakciniše protiv virusa korona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: