Naslovna Društvo Povećanjem cijene rada prekinut štrajk u „Šumama RS“

Povećanjem cijene rada prekinut štrajk u „Šumama RS“

0

Sindikat radnika u „Šumama Srpske“ postigao je dogovor sa Upravom preduzeća da bude povećana cijena rada sa 130 na 140 maraka, a radnici u šumskim gazdinstvima su pozvani da obustave planirane štrajkove upozorenja.

Predstavnici Jedinstvene udružene sindikalne organizacije u „Šumama Srpske“ juče su cijeli dan pregovarali sa Upravom „Šuma RS“ zahtijevajući da cijena rada bude 150 KM.

Predsjednik te sindikalne organizacije Dušan Marković rekao je danas da su postigli sporazum s Upravom preduzeća.

„Pomjerili smo se sa mrtve tačke po pitanju povećanja cijene rada koja je bila zamrznuta preko 13 godina. Naš zahtjev je bio da cijena rada bude 150 KM, ali postigli smo kompromis i dogovorili smo da to bude 140 KM. Pregovori sa Upravom bili su korektni i svjesni smo svih problema i mislimo da je urađen iskorak u pogledu daljeg poslovanja preduzeća“, kazao je Marković.

Dodao je da sindikat i dalje ima primjedbi oko ukupnih politika kako se vodi preduzeće, te da na to utiču koliko su u mogućnosti.

„Nedomaćinsko poslovanje je imalo odraza na prava i primanja radnika, loša kadrovska postavljenja, što posebno prednjači u Tesliću i Čajniču, imali smo direktora koji je napravio minus i smijenjen je bez sankcija, to su loši primjeri gdje ispaštaju radnici“, istakao je Marković.

On je poručio radnicima „Šuma“ koji su zakazali štrajkove upozorenja da ih ne održe i da će se u narednom periodu preduzimati koraci na daljem poboljšanje statusa radnika.

„Nikada nećemo potpisati smanjenje plata ako to nije do radnika, a sigurno nije do radnika i radićemo na unapređenju prava“, rekao je Marković.

Potpredsjednik sindikalne organizacije Slavica Elez rekla je da je Uprava bila inertna po pitanju zahtjeva sindikata od juna mjeseca.

„Čekalo se i dovedeni smo do toga da nam ističe kolektivni ugovor. Imali smo dobar ugovor i dogovorili smo jako kvalitetan novi kolektivni ugovor. Cijena rada je bitna i bio je potreban razgovor s Upravom jer su oni bila naša adresa, a ne direktori organizacionih jedinica. Bio je to mukotrpan sastanak i postigli smo tu cijenu rada, na opšte zadovoljstvo. Nisam lično zadovoljna u potpunosti, ali ostaje mogućnost i daljeg poboljšanja ako se popravi privredni ambijent“, istakla je Elez.

Dodala je da nijedno davanje radnicima, koje imaju po važećem kolektivnom ugovoru, u novom ugovoru nije smanjeno.

„Smanjivati bilo koji jednokratni trošak u ovo vrijeme nije bilo prihvatljivo i to je prihvaćeno od strane Uprave. Da nije bilo pomaka ostali bi dosljedni dok ne bi riješili naše zahtjeve“, naglasila je Elezova.

Podsjećamo, CAPITAL je objavio da je nezadovoljstvo radnika u šumskim gazdinstvima u Srpskoj sve veće, a nakon štrajka u ŠG „Romanija“ i Šumskoj upravi (ŠU) „Istočni Stari Grad“, na svaki vid sindikalne borbe bili su spremni i u ŠU „Modriča“ i „Derventa“, kao i u ostalim organizacionim jedinicama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: