Naslovna Svijet Predsjednik Evropskog savjeta: „Prekinuti dotok kisenioka za rusku ratnu mašinu“

Predsjednik Evropskog savjeta: „Prekinuti dotok kisenioka za rusku ratnu mašinu“

0

Mišel je, kako prenosi BBC, rekao da je „ruski rat svijet doveo u rizik“, navodeći da je uticao na snabdijevanje hranom i gorivom, cijene i bezbjednost. Dodao je da G7 i EU imaju „nepokolebljivo jedinstvo“ u podršci Ukrajini

Nacije G7 “dijele iste ciljeve – da prekinu dotok kisenioka za rusku ratnu mašinu, dok se brinu o svojim ekonomijama”, kazao je predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel na početku samita sedam industrijski najrazvijenih zemalja svijeta u Bavarskoj u Njemačkoj.

Mišel je, kako prenosi BBC, rekao da je „ruski rat svijet doveo u rizik“, navodeći da je uticao na snabdijevanje hranom i gorivom, cijene i bezbjednost. Dodao je da G7 i EU imaju „nepokolebljivo jedinstvo“ u podršci Ukrajini.

EU će nastaviti da obezbjeđuje finansijsku, humanitarnu i političku podršku Ukrajini, kazao je Mišel, ali je posvećena pružanju veće pomoći, i podršci obnovi Ukrajine. Naveo je i da rat u Ukrajini oblikuje EU, podsjetivši da je status kandidata dat Ukrajini i Moldaviji, a i druge zemlje se nadaju da će ići istim putem.

Ovaj rat znači da se svijet promijenio od prošlogodišnjeg samita G7 u Kornvolu, kazao je Mišel i dodao da “svijet gleda – hajde da donesemo prave odluke i branimo međunarodno pravo”.

 

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube