Naslovna Politika Predsjedništvo donijelo odluku: BiH otvara ambasade u još sedam država

Predsjedništvo donijelo odluku: BiH otvara ambasade u još sedam država

0

Predsjedništvo BiH je primilo k znanju Informaciju Ministarstva vanjskih poslova BiH koja se odnosi na plan i analizu opravdanosti otvaranja novih diplomatsko-konzularnih predstavništava BiH.

Predsjedništvo BiH je na današnjoj sjednici donijelo odluke o otvaranju ambasada Bosne i Hercegovine u Republici Keniji (Nairobi), Slovačkoj Republici (Bratislava), Federativnoj Republici Brazil (Brasilia), Narodnoj Demokratskoj Republici Alžir (Alžir), Kraljevini Maroko (Rabat), Republici Azerbejdžan (Baku) i Republici Tunis (Tunis).

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da su danas na sjednici održane konsultacije sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Zoranom Tegeltijom o budžetu institucija i međunarodnih obaveza BiH za ovu godinu i da je taj dokument vraćen Vijeću ministara na ponovno odlučivanje.

Dodik je rekao da predloženim budžetom nisu predviđena sredstva za borbu protiv Covida-19. Rekao je i da je ovogodišnji budžet uvećan.

Predsjedništvo BiH je donijelo Odluku o prihvatanju Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Turske o saradnji u infrastrukturalnim i građevinskim projektima, te je ovlastilo ministra komunikacija i prometa BiH da potpiše ovaj sporazum.

Predsjedništvo BiH je donijelo Odluku o prihvatanju akata Svjetskog poštanskog saveza usvojenih na 3. vanrednom kongresu Svjetske poštanske unije, te ovlastilo ministricu vanjskih poslova BiH da potpiše Instrument o prihvatanju ovih akata.

Predsjedništvo BiH je ovlastilo Tegeltiju da potpiše Deklaraciju o zajedničkom regionalnom tržištu i Deklaraciju o Zelenoj agendi zemalja Zapadnog Balkana koje su usvojene na Summitu Berlinskog procesa u Sofiji.

Klix.ba

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: