Naslovna Izdvajamo PREOKRET: Cvijanovićka podržala Inckov zakon

PREOKRET: Cvijanovićka podržala Inckov zakon

0
Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović prošle sedmice boravila je u Izraelu gdje se sastala sa izraelskim zvaničnicima, a između ostalog vrijeme je iskoristila i za susret s novinarom uglednog lista Haaretz. Njene izjave i pogled na situaciju dijametralno je suprotan ranijim istupima zvaničnika Republike Srpske, objavio je Klix.

“Nema poricanja genocida i nije bilo poricanja genocida”, rekla je Cvijanović za Haaretz te je naglasila kako rasprave o ratnim zločinima sprečavaju BiH da ide naprijed.

U intervjuu za list Haaretz, koji je prema riječima novinara imao dosta burnih momenata, Cvijanović je izjavila kako se Vlada Republika Srpska nikada nije bavila negiranjem genocida već da su se svi zalagali da se svaka žrtva jednako pamti.

Takođe, naglasila je kako ljudi treba da nađu balans te da kažu da su sve žrtve – žrtve, umjesto što se potencira priča o tome da “jedna majka plače više od druge majke te da se sve gleda kroz nacionalnost”.

“Nikada ne želimo politizovati nijednu smrt. Bosna ne može ići naprijed jer i danas samo razgovaramo o tim stvarima umjesto da razgovaramo o našim kapacitetima u energetskom sektoru”, navela je Cvijanović.

Upitana da li misli da su Bošnjaci previše fokusirani na temu genocida, Cvijanović je rekla kako ona ne misli tako, ali je takođe navela da se pričom o istoj temi ne može gledati u budućnost.

Cvijanović je najavila kako se Republika Srpska neće pridržavati nametnutog Inckovog zakona.

Tokom intervjua, Cvijanović je nekoliko puta odbijala da odgovara na pitanja o tome da li vjeruje da se u Srebrenici zaista dogodio genocid te je rekla da njeno protivljenje Inckovom zakonu proizilazi iz činjenice da ga je nametnuo međunarodni predstavnik, a ne domaće institucije.

“Naša reakcija nema veze sa sadržajem zakona. Čak i da je to zakon o oblacima ili o vjetrovima, naša reakcija bi bila ista”, rekla je Cvijanović.

Na pitanje da li načelno odobrava zakon, Cvijanović je naglasila kako se zalaže za razgovore između etničkih grupa u BiH o tome kako se nositi s pitanjem sadržaja zakona. Međutim, tokom razgovora za izraelski list odbila je da navede koji bi stav, ako ga ima, zauzela u okviru takvog unutrašnjeg dijaloga.

“Moj stav je da sjedim zajedno sa svojim kolegama. Razgovarali bi o kulturi, školama, ratnim zločinima, bilo čemu i da vidimo kako možemo doći do zajedničkih stavova o nekim pitanjima”, rekla je ona.

Takođe, kako je objavio Klix, Cvijanović se tokom intervjua osvrnula i na rad ministra inostranih poslova Bisere Turković za koju je izjavila kako slijedi svoju “etničku agendu”.

“Navela je kako Turković slijedi svoju etničku agendu, da mrzi diplomate koji su etnički Srbi te da se sastajala s nekim problematičnim liderima koji su povezani sa bezbjednosnim pitanjima”, navodi Haaretz.

Na kraju, Cvijanović je govorila i o tome da li Vlada Republike Srpske ima interese za sukobe.

“Nema revolucije, nema rata. Otvorena su vrata za razgovor sa našim partnerima, a smatramo da su Bošnjaci i Hrvati naši partneri. Ja sam orijentisana na budućnost, a da biste imali budućnost morate imati dijalog. Da biste imali dijalog, morate imati partnere. Da biste imali partnere, morate sjesti zajedno i razgovarati – o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti”, zaključuje Cvijanović u razgovoru za izraelski list Haaretz.

Izvor: Rtvbn.com

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: