Naslovna Izdvajamo Prodaja rudnika „Ljubija“ nije dobra ni za grad ni za Srpsku

Prodaja rudnika „Ljubija“ nije dobra ni za grad ni za Srpsku

0

– Grad Prijedor se protivi prodaji RŽR „Ljubija“ i smatra da odluka Investiciono-razvojne banke (IRB) da ove godine prodaju državne akcije nije dobra ni za grad niti za Republiku Srpsku. Iako na čelu Prijedora više nije DNS, koji se prethodnih godina oštro borio protiv prodaje, već SNSD-ov Dalibor Pavlović, očito da je lokal-patriotizam jači od politike koju je njegova stranka zastupala u Narodnoj skupštini.

Investiciono-razvojna banka (IRB) RS ponudiće ove godine na prodaju državni kapital u 10 preduzeća, a na spisku se ponovo našao RŽR „Ljubija“, čiija privatizacija je proteklih godina izazvala prvi veliki razdor u tada vladajućoj koaliciji u Srpskoj.

„Naše je mišljenje da prodaja akcija nije ni za koga dobra, niti za grad niti za državu. Ovo se posebno odnosi na Rudnik koji je strateško odredište našeg grada i Prijedor je grad izgrađen na željeznoj rudi. Nama prodaje, a naročito ne ovakva kakva se desila sa Mitalom 2004.godine, ne odgovaraju. Smatramo da je tada potpisan sraman ugovor za grad Prijedor i za Republiku Srpsku“, rekli su za CAPITAL u Gradskoj upravi Prijedor.

Na pitanje novinara CAPITALA da li grad planira kupovinu dijela akcija „Ljubije“ kao strateški važnog preduzeća u Upravi grada ističu da Prijedor u svjetlu trenutne ekonomske situacije na globanom planu uzrokovane pandemijom virusa korona, ali i ‘zatečenim stanjem u budžetu grada naslijeđenim od prethodne vlasti’ nije u mogućnosti za tako velika kapitalna ulaganja.

Ipak, naglašavaju, u svakom slučaju će pregovarati sa Vladom Republike Srpske oko akcija RŽR „Ljubija“, pa ako bude trebalo i kao potencijalni kupci.

Prodaja 64,9 odsto državnog kapitala u rudniku „Ljubija“ planirana je na berzi organizovanjem posebnih aukcija uz mogućnost postavljanja uslova i kvalifikacionih kriterijuma za učesnike.

Za kupovinu državnog kapitala u ovom rudniku ranije su bile zainteresovane kompanije “Israeli Investment Group” i “Arcelor Mittal” iz Luksemburga, a posljednji pokušaj prodaje propao je početkom 2019. godine kada je organizovana aukcija na berzi, ali nijedna od ovih kompanija nije dostavila ponudu.

IRB je tada državni kapital ponudila po početnoj cijeni od 69 miliona KM.

Privatizacija RŽR „Ljubija“ duže vrijeme je bila kamen spoticanja između tada vladajućih stranka u RS.

Dok su SNSD i SP bili za to da se rudnik proda “Israeli Investment Group” koja je ponudila više novca, DNS se protivio prodaji ovom investitoru i podržao ponudu kompanije „Arcelor Mittal“.

(Capital)

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube