29.7 C
Banja Luka

Projekat izgradnje garaže UKC-a kao „Skadar na Bojani“

Izgradnja parkinga kod Univerzitetsko – kliničkog centra Republike Srpske pretvorila se u svojevrsni mit. U nastavku priče oko izgradnje garaža opet je došlo do zastoja. Firmi Marković Invest iz Laktaša, koja je zadužena za radove, blokirani su poslovni računi, pa su radovi svedeni na minimum.

Iz ovog preduzeća potvrđuju za BN televizju da je glavni razlog za blokadu dug koji prema njima ima Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite. Vlada kasni sa uplatom pet tranši. Marković investu, vrijednih oko 3,5 miliona maraka. Zbog tog duga, firma nije u mogućnosti da vraća kredit banci koji je podignut upravo kako bi se gradile garaže, potvrdio je BN TV Rade Marković, vlasnik Marković Investa, koji, ipak, nije želio pred kameru.

Slobodan Stanić, bivši ministar zdravlja, kaže da je to bilo očekivano.

„Zašto je Vlada Republike Srpske preuzimala od Kliničkog centra, koja je potpisnik ugovora, plaćanje, ako nije imala sredstva? Time je ugrozila cijeli projekat. I što je najgore, građani se snalaze gdje će parkirati. Jasno je Marković invest rekao da neće završiti ako ne bud u ispoštovane obaveze. To je još jedan pokazatelj da je finansijski sistem pred slomom“, poručuje Slobodan Stanić.

Investitor ovog objekta je Univerzitetsko–klinički centar Republike Srpske. Prema nezvaničnim informacijama, iz UKC–a su hitno urgirali da se obavi transakcija, ali, kako nezvanično saznajemo, to još nije urađeno. Marković investu je obećana isplata jedne tranše do kraja mjeseca, što znači u nekoliko narednih dana. Ukoliko se to ne desi, moglo bi doći do potpune obustave radova.

„Pa mi ovdje dolazimo u situaciju da se cijeli taj projekat pretvori u „Skadar na Bojani“. Krenulo je od onih geoloških istraživanja. Postavljam pitanje, zašto niste tužili zbg toga. Pa je bio probijen rok zbog Kovida, pa opet zbog povećanja cijene. Pa sad ovo.“, kaže Slobodan Stanić.

Izgradnja garaža je počela u junu 2020. godine, a dogovoreno je da se plaćanje vrši u 50 jednakih rata. Riječ je o prvoj fazi, koja obuhvata garažu sa 2.500 parking mjesta na četiri etaže, dok će se u drugoj fazi graditi komercijalni sadržaji.

Rokovi završetka su do sada više puta prolongirani, a ukupna vrijednost projekta je bila procijenjena na nevjerovatnih 35 miliona maraka. S probijanjem rokova, mijenjala se i cijena koja je premašila i 42 miliona maraka. Kolika će biti na kraju, nije poznato, kao ni da li će i kada ovaj projekat biti i realizovan.

(BN) Foto: Capital/Arhiva

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here