28.7 C
Banja Luka

Ruska vojska gađala energetska postrojenja u tri ukrajinske regije

Ruska vojska je u danas napala ukrajinska energetska postrojenja u tri regije, oštetivši opremu i ranivši najmanje jednog radnika, rekao je ukrajinski ministar energetike German Galuščenko.

Galuščenko je na aplikaciji za razmjenu poruka Telegram objavio da su ruski udari ciljali regiju Dnjepropetrovsk u centralnoj Ukrajini i zapadne regije Lavov i Ivano-Frankivsk.

DTEK, najveća ukrajinska privatna energetska kompanija, saopštila je da su pogođene četiri termoelektrane.

“Neprijatelj je ponovno masovno granatirao ukrajinska energetska postrojenja”, stoji u saopštenju DTEK-a, prenijela je Hina, pozivajući se na Rojters.

“Oprema kompanije ozbiljno je oštećena. U ovom trenutku zaposleni pokušavaju otkloniti posledice napada.”

Kompanija je rekla da ima žrtava, ali nije navela druge detalje.

Od 22. marta ruske su snage pojačale svoja bombardiranja ukrajinskog elektroenergetskog sektora, napadajući termo i hidroelektrane i drugu energetsku infrastrukturu gotovo svakodnevno.

Oboreno 13 ruskih projektila

Ukrajina je izgubila oko 80 posto svoje proizvodnje u termoelektranama i oko 35 posto svojih hidroenergetskih kapaciteta, rekli su zvaničnici. Njen energetski siste već je bio oslabljen ruskom zračnom kampanjom u prvoj zimi rata koji je Rusija pokrenula u febrruaru 2022.

Uprkos blagom proljetnom vremenu posljednjih sedmica, Ukrajina se suočila s manjkom električne energije i vlada je morala uvesti planirana isključenja struje u nekoliko regija i okrenuti se interventnom uvozu električne energije.

U regiji Dnjepropetrovsk ukrajinska protivzračna obrana oborila je 13 ruskih projektila, rekao je guverner Serhij Lisak.

“Nažalost, nismo mogli izbjeći sve napade. Energetski objekti u regijama Dnjepropetrovsk i Krivij Rih su oštećeni, izbili su požari.”

Lisak je rekao da je opskrba vodom prekinuta u gradu Krivij Rihu.

U isto vrijeme, ruska vojska je tokom noći presrela 68 ukrajinskih dronova u ruskoj južnoj oblasti Krasnodar i na Krimu, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Prema navodima Ministarstva, 66 dronova oboreno je iznad teritorije Krasnodarke oblasti, a dva iznad Krimskog poluotoka, koji je Rusija pripojila 2014. godine, prenijela je Beta, pozivajući se na AFP.

“Pokušali su da napadnu naftne rafinerije i infrastrukturu. Prema informacijama sa lica mesta nema povređenih ni ozbiljne štete”, napisao je na Telegramu guverner oblasti Krasnodar Venjamin Kondratjev.

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here