Naslovna Izdvajamo Pukovnik Mekgregor: Poljska i Litvanija hoće invaziju na zapadnu Ukrajinu!

Pukovnik Mekgregor: Poljska i Litvanija hoće invaziju na zapadnu Ukrajinu!

0

Poljska i Litvanija bi, bez koordinacije svojih akcija sa NATO-om, mogle da izvrše invaziju na zapadnu Ukrajinu upozorava pukovnik Daglas Mekgregor, bivši savjetnik šefa Pentagona, u intervjuu za „Dajalog vorks“.

„Najgore je što sada postoje potvrde da su Poljaci i Litvanci zainteresovani za intervenciju, koju bi, kako tvrde, sproveli sami, zaobilazeći NATO“, kaže on, a prenosi RT Balkan.

Bivši američki oficir takve planove Varšave i Vilnjusa ocjenjuje kao veoma opasne. Budući da je riječ o članicama Alijanse, njihova operacija u Rusiji bi mogla da bude viđena kao akcija NATO-a.

„Ako uđu na teritoriju zapadne Ukrajine, smatraće se trupama NATO-a“, precizirao je Mekgregor, ističući da će se, ako se evropski saveznici odluče na takav korak, ovaj vojni blok neizbježno naći upleten u direktan sukob sa ruskim trupama.

Spoljna obavještajna služba Rusije inače je više puta upozoravala na agresivne namjere Poljske prema Ukrajini. Prema riječima direktora Spoljne obavještajne službe Rusije Sergeja Nariškina, Varšava razmatra scenarije za faktičko rasparčavanje susjedne države i računa na podršku SAD i Velike Britanije.

Da bi Ukrajina mogla da pretrpi ozbiljne teritorijalne gubitke ako susjedne zemlje odluče da se o nju okoriste, upozorio je i bivši američki obavještajac Skot Riter, takođe u uživo programu na „Dajalog vorks“. Kao „grabljivicu“, međutim, on uz Poljsku, označava i Mađarsku.

„Šta spriječava Budimpeštu da napadne i zauzme Zakarpatje gdje živi mađarsko stanovništvo? Šta će spriječiti intervenciju Poljske u Volinskoj oblasti? Ništa“, rekao je on.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube