29.7 C
Banja Luka

Putin letio bombarderom koji može nositi 12 nuklearnih raketa (VIDEO)

Ruski predsjednik Vladimir Putin letio je danas u modernizovanom strateškom bombarderu Tu-160M koji može nositi nuklearno oružje, što će se na Zapadu vjerovatno tumačiti kao jasan podsjetnik na nuklearne kapacitete Moskve.

Divovski avion s okretnim krilima, kojem je NATO dao kodno ime „Blackjacks“, modernizovana je verzija bombardera iz doba Hladnog rata koji bi bivši Sovjetski Savez rasporedio u slučaju nuklearnog rata za isporuku oružja na velike udaljenosti.

Državna televizija prikazala je Putina kako se spušta niz ljestve iz aviona nakon leta i novinarima govori da je to pouzdana i modernizirana letjelica koju ruske vazdušne snage mogu prihvatiti.

„To je novi stroj, puno toga je novo. Lakše ga je kontrolisati. Pouzdan je“, rekao je Putin.

Neke ruske i američke diplomate kažu da ne pamte kada su odnosi između dvije najveće svjetske nuklearne sile bili tako loši, uključujući i tokom Kubanske raketne krize 1962. godine.

Državna televizija prikazala je divovski avion, kojem je Rusija dala nadimak „Bijeli labud“, kako polijeće i slijeće na pistu koja pripada fabrici u Kazanu koja proizvodi modernizovani nadzvučni avion, a dopisnik Pavel Zarubin to je uzbuđeno nazvao „jedinstvenim događajem“.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je putanja leta aviona vojna tajna.

Let s Putinom trajao je 30 minuta, izvijestile su ruske novinske agencije. Tu-160M, koji ima četveročlanu posadu, može nositi 12 krstarećih projektila ili 12 nuklearnih projektila kratkog dometa, dok može preletjeti 12.000 km bez zaustavljanja zbog punjenja goriva.

Ruska nuklearna doktrina nalaže korištenje nuklearnog oružja u slučaju „ugroze postojanja države“.

Bivši predsjednik Dmitrij Medvedev, sada zamjenik predsjednika ruskog Savjeta bezbjednosti, opet je upozoravao na rizik od nuklearnog sukoba sa Zapadom otkako je Moskva započela operaciju u Ukrajini 2022.

Putin, koji je vrhovni general ruskih oružanih snaga, rekao je u oktobru da postojanje ruske države nije ugroženo i da „nijedna osoba zdrave pameti i jasnog pamćenja ne bi pomislila upotrebiti nuklearno oružje protiv Rusije“.

Putin (71) letio je u staroj verziji aviona Tu-160 2005. tokom vježbe.

Prema ugovoru potpisanom 2018., 10 moderniziranih nuklearnih bombardera Tu-160M trebalo bi biti isporučeno ruskim vazdušnim snagama do 2027. po cijeni od 15 milijardi rublji (163 milijuna dolara) za svaki.

Tupoljev, proizvođač aviona, kaže da je modernizovana verzija 60 odsto djelotvornija od starije verzije sa značajnim poboljšanjima u naoružanju, navigaciji i avionici, prenosi Index.

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here