Naslovna Najnovije Putin posthumno nagradio Ordenom za hrabrost novinara poginulog na prvoj liniji fronta

Putin posthumno nagradio Ordenom za hrabrost novinara poginulog na prvoj liniji fronta

0

Predsjednik Rusije Vladimir Putin potpisao je ukaz o posthumnom odlikovanju Ordenom za hrabrost novinara Borisa Maksudova, dopisnika TV kanala „Rusija 24“, koji je poginuo na svojoj dužnosti u zoni Specijalne vojne operacije.

Nagrađen je „za smjelost i hrabrost iskazanu u obavljanju profesionalne dužnosti“, navodi se u dokumentu objavljenom na zvaničnom portalu pravnih informacija.

Maksudov, koji je imao 38 godina, ranjen je prošle nedelje u napadu ukrajinskog drona kod Zaporožja. Ranjenog su ga prevezli u Džankoj na liječenje, ali je usput izgubio život. Ovaj hrabri novinar je više puta odlazio na front i bio jedan od onih novinara koji prenosi vijesti sa prvih linija, rame uz rame sa ruskom vojskom.

Svojom smrću pokazao je da novinarska profesija danas sve više podsjeća na vojničku, otišao je kao najhrabriji vojnik, kazao je generalni direktor Međunarodne medijske grupe „Rusija danas“ Dmitrij Kiselev.

Ruski novinari koji osvjetljavaju događaje o sukobu smetaju Kijevu i već duži niz godina su označeni kao meta kijevskog režima, ocijenila je predstavnica ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je izjavio saučešće porodici preminulog, ne očekujući reakciju Zapada koji, ne propušta priliku da „vaspitava“ Rusiju o pravima čovjeka ali mu u poslednje vrijeme ni smrt novinara ne predstavlja ništa.

(RT Balkan)

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube