16.7 C
Banja Luka

Putin pozvao na priznavanje vakcina

Lideri dvadeset najbogatijih zemalja sveta okupili su se na prvom samitu G20 od početka pandemije virusa korona, a italijanski premijer Mario Dragi poželeo je dobrodošlicu učesnicima u rimskom Kongresnom centru.

Ruski predsednik Vladimir Putin, koji se preko video-linka obratio učesnicima samita Grupe 20 u Rimu, rekao je i da bi Svetska zdravstvena organizacija trebalo da bude brža u donošenju odluka u vezi sa odobrenjem vakcina, javio je Rojters.

Pozvao je zemlje G20 da ubrzaju uzajamno priznavanje vakcina protiv kovida-19.

Današnja uvodna sesija posvećena je globalnom zdravstvu i ekonomiji, a lideri najuticajnijih zemalja sveta vodiće razgovore o iranskom nuklearnom programu na marginama skupa, preneo je AP.

Glavne teme ovog samita su – definisanje hitnih mera za sprečavanje klimatskih promena, jačanje borbe protiv koronavirusa i prevazilaženje ekonomske krize izazvane pandemijom.

Očekuje se da lideri najrazvijenijih zemalja sveta usaglašeno upute poziv da se što pre preduzmu koraci kako bi se održao cilj ograničavanja globalnog zagrevanja na 1,5 stepeni Celzijusa.

Većina šefova država i vlada koji se danas nalaze u Rimu otputovaće u Glazgov na samit posvećen klimatskim promenama (COP26) čim se okonča samit G20, preneo je ranije Rojters.

Predsednik Kine Si Đinping ne prisustvuju fizički sastanku, ali će se, prema najavi, obratiti preko video-linka.

Uoči samita, generalni sekretar UN Antonio Guteres upozorio je da sastanak u Glazgovu rizikuje neuspeh zbog još uvek mlakih poteza velikih zagađivača i uputio poziv liderima G20 da prevaziđu „opasan nivo nepoverenja” među sobom i sa zemljama u razvoju.

Rim je, inače, kako izveštavaju italijanski mediji, zbog bezbednosti učesnika samita postao “zatvoreni grad”, što je igra reči i asocijacija na čuveni fim Roberta Roselinija iz 1945. godine, “Rim – otvoreni grad”.

Deo grada, Eur, gde se samit održava, iz bezbednosnih razloga proglašen je zonom maksimalne bezbednosti u poluprečniku od 10 kilometara, a pristup tom delu je dozvoljen samo učesnicima skupa i stanovnicima tog dela grada uz posebne dozvole.

Bezbednost učesnika samita osigurava skoro 6.000 policajaca, kao i vojska čiji je glavni zadatak u vreme samita anti-dron kontrola.

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here