34.7 C
Banja Luka

Putin premešta nuklearne bombardere, satelitski snimci otkrili sve

Ruski predsednik, Vladimir Putin, povećao je broj strateških nuklearnih bombardera u vazdušnoj bazi u blizini finske i norveške granice, navodi se u izveštajima, prenosi Dejli mejl.

Ovaj potez dolazi usred visoke napetosti i pitanja da li Moskva planira da pokrene atomski napad na Evropu, dok traje rat u Ukrajini.

Putin je postepeno povećao broj strateških bombardera u vazduhoplovnoj bazi Olenja.

Kako se navodi, 12. avgusta u ovoj bazi nije bilo nijedne letelice, ali već 21. avgusta snimljena sz četiri supersonična Tu-160, a broj je sada porastao na 11.

U objektu na poluostrvu Kola na krajnjem severozapadu Rusije u Arktičkom krugu, sada se nalazi sedam strateških bombardera Tu-160 i četiri aviona Tu-95, prenosi britanski tabloid Dejli mejl.

Ovo je najpre objavio Faktisk.no, nezavisni norveški portal za proveru činjenica, koji tvrdi da je dobio podatke od američkog satelitskog operatera Planet.

“11 strateških bombardera 20 milja od Norveške” naslov je teksta koji je digao Evropu na noge.

Nagomilavanje bombardera u vazduhoplovnoj bazi usledilo je nakon međunarodne zabrinutosti zbog još izveštaja od pre dve nedelje, kada je The Jerusalem Post otkrio da je došlo do “neobičnog raspoređivanja” sedam nuklearnih bombardera u vazdušnoj bazi.

Izraelska obaveštajna firma ImageSat International tada je istakla da je otkrila “neregularno prisustvo” TU-160 i TU-95. Avioni “Sudnjeg dana” obično su stacionirani u vazduhoplovnoj bazi Engels, 450 milja jugoistočno od Moskve.

Bombarderi su blizu granice Norveške članice NATO-a i Finske koja će uskoro postati članica Alijanse. Mogu se koristiti i sa konvencionalnim oružjem.

bonus video:

https://www.youtube.com/watch?v=csnRNf3USCM&t=4s

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here