Naslovna Izdvajamo Putin: Rublja jedna od najjačih valuta na svijetu, plan Zapada da uništi...

Putin: Rublja jedna od najjačih valuta na svijetu, plan Zapada da uništi rusku ekonomiju nije uspio

0

Rublja je postala jedna od najjačih valuta u svijetu od početka godine, najviše zahvaljujući odluci da se nafta naplaćuje u rubljama i da međunarodna ekonomska saradnja sa partnerima bude u nacionalnim valutama, izjavio je danas predsjednik Rusije Vladimir Putin na sastanku sa Savjetom za strateški razvoj i nacionalne projekte.

Nivo cijena u Rusiji, poslije ozbiljnog skoka u periodu od marta do aprila, praktično se nije promjenio, a ruska rublja je od početka godine postala jedna od najjačih valuta na svijetu”, naglasio je ruski predsednik.

Najavio je i pad BDP-a, na osnovu rezultata tekuće godine.

Rezultati nisu onakvi kakve je očekivao Zapad i neki naši eksperti. Jeste pad, ali mnogo manji pad BDP nego onaj koji je bio očekivan”, rekao je predsjednik Rusije.

JEDAN OD NAJBOLJIH BDP-A MEĐU ZEMLJAMA G20

Prema njegovim rečima, rezultati od januara do novembra ove godine pokazuju da državni budžet ima suficit od 560 milijardi rubalja (više od osam milijardi evra), a konsolidovani budžet ima suficit od trilion i 451 milijardu rubalja (više od šest milijardi evra).

U skladu sa tim očekujemo BDP koji će biti jedan od najboljih među zemljama G20. Naš federalni budžet će imati dva odsto deficita. Nećemo se porediti sa drugima, jer smo daleko ispred”, precizirao je Putin.

Računica Zapada da uništi rusku ekonomiju nije se ostvarila, građani su pokazali solidarnost i odgovornost, istakao je ruski predsjednik Vladimir Putin.

Brojevi pokazuju da se namjera Zapada, kao što svi vide, nije ostvarila. Ruski preduzetnici i vlasti su radili usaglašeno i profesionalno, a građani su pokazali solidarnost i odgovornost”, rekao je Putin govoreći o namjerama Zapada da slomi rusku ekonomiju.

On je napomenuo da je zahvaljujući zajedničkom radu vlade zemlje, Banke Rusije i konstitutivnih subjekata Ruske Federacije situacija stabilizovana.

SMANJENA STOPA SIROMAŠTVA

Putin je dodao da su se prihodi stanovništva sa minimalnim zaradama ove godine nominalno povećali za 27,8 odsto čime se siromaštvo smanjilo.

Kada smo razgovarali o ekonomskoj situaciji u svijetu, postavili smo dva glavna cilja za ovu godinu: smanjenje siromaštva i nejednakosti i nastavak politike razvoja. Uprkos uvedenim sankcijama, oslanjajući se prije svega na svoje rezerve i resurse, sigurnim korakom idemo na bolje”, pojasnio je ruski predsjednik.

Podsjetio je da je donijeta odluka o mjesečnim isplatama porodicama sa maloljetnom djecom što je doprinijelo podsticanju nataliteta, znatno se povećao broj djece u zemlji.

U trećem kvartalu stopa siromaštva je pala na 10,5 odsto. Ovo nije velika promjena, ali je u pravom smjeru. Porasli su i prihodi najsiromašnijeg dijela stanovništva za 27,8 odsto”, rekao je on.

NOVA RJEŠENJA U EKONOMIJI

Ruski predsjednik najavio je nova rješenja u ekonomiji, uzimajući u obzir „tektonske promjene” koje su se desile u svijetu.

Smatram da je neophodno da se definišu zadaci državne politike za narednu godinu, da se predlože nova rješenja za sigurniji razvoj i da odgovorimo na izazove sa kojima se domaća privreda i naši građani danas suočavaju. Moramo uzeti u obzir ozbiljne i očigledne tektonske promjene koje su potresle cio svijet„, rekao je lider Rusije.

Prema njegovim rečima, Ruska Federacija će voditi odgovornu finansijsku i makroekonomsku politiku.

Zadržaćemo odgovornu finansijsku i makroekonomsku politiku, potpuno izmirenje potreba socijalnih ustanova i rešavanje novih zadataka koji stoje pred nama u naredne tri godine„, najavio je Putin.

Predsjednik je istakao da će se pridržavati ove politike, držeći se čvrste osnove za ekonomski rast u godinama koje slede, što je važno ne samo za aktuelnu situaciju već i za dugoročne izazove.

STVARANJE DRUGIH MEHANIZAMA PLAĆANJA

Ruski predsjednik je rekao da je na dnevnom redu i stvaranje drugih mehanizama za plaćanje, uključujući i digitalne valute.

Na dnevnom redu je i stvaranje drugih mehanizama za plaćanje, mislim na korišćenje digitalnih valuta centralnih banaka i tehnologija koje otklanjaju političke rizike od korišćenja valuta neprijateljskih zemalja”, poručio je on.

POVEĆAN IZVOZ NAFTE U PARTNERSKE ZEMLJE

Putin je izjavio da je izvoz ruske nafte u partnerske zemlje porastao za skoro četvrtinu u prvih devet mjeseci ove godine, kao i da će Rusija povećati isporuke i tečnog prirodnog gasa (LNG) za 70 milijardi kubnih metara.

Za devet mjeseci ove godine izvoz nafte u partnerske države porastao je za skoro četvrtinu. Novi LNG projekti na Jamalu povećaće proizvodnju prirodnog tečnog gasa za 70 milijardi kubnih metara do 2030. godine, što će pomoći i proširenju izvoza gasa”, rekao je Putin.

UVEĆANA ISPORUKA ROBE IZ RUSIJE U EU

Ruski lider je izjavio da je uprkos sankcijama, za proteklih devet mjeseci isporuka osnovnih dobara iz Rusije u EU porasla 1,5 puta, a izvoz za 42 odsto.

Zanimljivo je zapažanje, da je uprkos sankcijama, za devet mjeseci ove godine isporuka osnovnih dobara iz Rusije u zemlje EU povećana 1,5 put, dok je ukupan ruski izvoz povećan za 42 odsto, a trgovinski suficit u našu korist za 2,3 puta na 138 milijardi dolara”, istakao je Putin.

RUSIJA ĆE TRAŽITI PARTNERE U AZIJI I LATINSKOJ AMERICI

Ruski predsjednik je poručio da će Rusija tražiti partnere u zemljama u razvoju u Aziji i u Latinskoj Americi.

Tražićemo druge, perspektivnije partnere u regionima u kojima privreda aktivno raste. To su Azija, Bliski istok, Latinska Amerika, Afrika. Upravo na tržišta tih prijateljskih zemalja ćemo preorijentisati ruske isporuke energenata”, rekao je Putin.

NOVI REGIONI

Prema Putinovim riječima, Rusija će raditi na poboljšanju ekonomije u novim regionima, kao i da će razvijati agrarni potencijal.

Stimulisaćemo privrednu aktivnost na novim teritorijama, razvijati njihov industrijski i poljoprivredni potencijal”, kazao je on i dodao da je neophodno obezbijediti višestruki rast investicija, otvaranje novih preduzeća, unaprijediti kvalitet puteva i željeznica, urediti komunalne i energetske infrastrukture.

Od Kabineta ministara zatražio je da pripremi program društveno-ekonomskog razvoja novih regiona do kraja prvog kvartala 2023. godine.

Rusija će obnavljati nove teritorije, gdje će biti uvedeni standardi socijalnog osiguranja jednaki kao i u ostatku Rusije”, rekao je Putin.

Jedan zadatak je od najveće važnosti, a to je bezbjednost i obnavljanje mirnog života u Luganskoj i Donjeckoj Narodnoj republici, Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti. Taj cilj ćemo svakako postići”, rekao je Putin.

Već smo prošli ovaj put sa Krimom i Sevastopoljem. I znamo šta treba da se uradi. Konkretno, standardi socijalnog osiguranja koji su normativni za ostatak Rusije biće uvedeni i u novim regionima. Uvešćemo program majčinskog dodatka, siromašne porodice primaće isplate od države, povećaće se penzije…”, rekao je šef države.

Generalno, za nekoliko godina standardi socijalne podrške, zdravstvene zaštite, obrazovanja, kulture itransporta biće podignuti na nivo susednih ruskih regiona”, naglasio je Putin.

POVEĆANJE MINIMALNE ZARADE

Ruski predsjednik je istakao da je neophodno dalje povećanje minimalne zarade.

Moramo nastaviti da povećavamo minimalnu zaradu, i to po stopi većoj od inflacije i rasta prosječne zarade. Među onima koji rade ne bi trebalo da bude siromašnih koji jedva sastavljaju kraj s krajem. Rad i samo rad treba da obezbijedi čovjeku pristojne prihode”, kazao je Putin.

(RT)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: