20.7 C
Banja Luka

Putin: Rusija će ojačati svoju pomorsku moć u svim strateškim pravcima

Rusija sprovodi sve planove za izgradnju brodova i kvalitativno će ojačati svoju pomorsku moć u svim strateškim pravcima, izjavio je danas ruski predsjednik Vladimir Putin, na ceremoniji podizanja pomorskih zastava na brodovima koji ulaze u sastav Ratne mornarice, u brodogradilištu „Sjeverni verf“ u Sankt Petersburgu.

– Uvođenje najnovijih brodova u flotu je još jedan dokaz da je naša brodogradnja u usponu i da se sada kreće ka ritmičkoj, masovnoj proizvodnji ratnih brodova raznih klasa. Ovo je najvažniji, temeljni korak u oživljavanju i razvoju naše brodogradnje – rekao je Putin, prenosi TASS.

On je naveo da u skladu sa Pomorskom doktrinom Rusija nastavlja rad na serijskoj proizvodnji i planiranim isporukama modernih brodova Ratnoj mornarici.

– Trenutno u blizini nasipa ruskih brodogradilišta, stoji i radi pet fregata, osam korveta, 13 malih raketnih brodova i više od 50 drugih brodova različitih klasa – rekao je ruski predsjednik.

Pored toga, prema Putinovim riječima, u Sjeverodvinsku na Sevmašu u naredne tri godine planirana je izgradnja tri krstarice na nuklearni pogon „Borej-A“ i pet višenamenskih nuklearnih podmornica „Jasen-M“, a za St. Petersburško „Admiralitetsko brodogradilište“ gradi se šest dizel podmornica.

Putin je naveo da je dat nalog za izgradnju patrolnih brodova u arktičkoj zoni, koji će osigurati bezbijednost plovidbe na Sjevernom morskom putu.

– Ovdje, na ‘Sjevernom verfu’, u toku je serijska izgradnja novih fregata. Od sledeće godine do 2035. godine planirana je izgradnja serije malih i srednjih deplasmanskih korveta. U Tatarstanu se u fabrici Zelenodolsk prave mali raketni i patrolni brodovi – rekao je ruski lider.

Britanski list Dejli Еkspres je sredinom mjeseca objavio da je ruski predsjednik nedavno značajno modernizovao rusku mornaricu, navodeći kao primer rusku nuklearnu podmorničku krstaricu „Car Aleksandar III“, koja nosi 16 interkontinentalnih raketa i nuklearnu podmornicu „Krasnojarsk“ opremljenu nuklearnim krstarećim raketama i torpedima.

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here