22.7 C
Banja Luka

Ukrajina će Božić prvi put proslaviti 25. decembra

​Mnogi Ukrajinci prvi put će proslaviti Božić 25. decembra, nakon što je vlada odbacila 7. januar kao datum proslave u nastojanjima da se ukloni uticaj Moskve. Ukrajina je u julu donijela zakon kojim se obilježavanje pomjera na 25. decembar, dan kada Božić slave hrišćani katoličke vjeroispovjesti.

Predsjednik Volodimir Zelenski potpisao je zakon kojim se navodi da Ukrajinci žele „živjeti vlastiti život s vlastitom tradicijom i praznicima“. Omogućuje im da „napuste rusko nasljeđe nametanja proslave Božića 7. januara“, dodaje se.

Hrišćanstvo je najveća religija u Ukrajini, a Ruska pravoslavna crkva donedavno je dominirala vjerskim životom.

Poput Ruske pravoslavne crkve, istočne hrišćanske crkve uglavnom koriste julijanski kalendar koji datira još iz rimskog doba, umjesto gregorijanskog kalendara koji se koristi u svakodnevnom životu.

Promjena datuma dio je ubrzanih napora da se uklone tragovi ruskog i sovjetskog uticaja, poput preimenovanja ulica i uklanjanja spomenika.

Pravoslavna crkva Ukrajine, nova nezavisna crkva koja je prvi put održala bogoslužje 2019. godine, promijenila je datum Božića na 25. decembra.

Službeno se odvojila od Ruske pravoslavne crkve zbog ruske aneksije Krima 2014. godine.

Nova Pravoslavna crkva Ukrajine brzo raste i preuzima nekoliko crkvenih zgrada povezanih s Rusijom u potezima koje vlada podržava.

U međuvremenu je Ukrajinska pravoslavna crkva, istorijski povezana s Rusijom, zadržala proslavu Božića 7. januara. Iako tvrdi da je prekinula veze s Rusijom zbog specijalne vojne operacije Moskve, mnogi Ukrajinci posmatraju to sa skepsom.

Treća pravoslavna denominacija u zemlji, Ukrajinska grkokatolička crkva, održaće božićno misno slavlje 25. decembra.

Ukrajina je bila pod duhovnim vođstvom Moskve od 17. vijeka.

Pod Sovjetskim Savezom i promovisanjem ateizma, božićne tradicije poput kićenja božićnog drvceta i poklona prebačene su na doček Nove godine koji je postao glavni praznik i još uvijek je za mnoge porodice.

Ukrajinski božićni običaji uključuju večeru na Badnjak s 12 jela bez mesa, uključujući slatki puding od žitarica – kutja. Ukrajinci ukrašavaju domove snopovima pšenice.

U nekim područjima djeca idu od vrata do vrata i pjevaju kolede, prenosi „Jutarnji“.

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here