18.7 C
Banja Luka

Putin: Rusija nije kriva što Evropljani prave zalihu drva za zimu kao u Srednjem vijeku!

Predsjednik Rusije Vladimir Putin rekao je da svjetska ekonomija i energetski sistem preživljavaju duboku krizu, koja je povezana sa nestabilnošću cijena i neravnotežom tržišta.

Pojedini učesnici energetskog tržišta preduzimaju podrivačke akte i uništavaju infrastrukturu konkurenata, rekao je Putin na otvaranju „Ruske energetske nedelje“.

– Direktna, otvorena komunikacija posebno je neophodna sada kada cela svjetska ekonomija i gorivno-energetski kompleks preživljavaju, iskreno, duboku krizu, povezanu sa nestabilnom cjenovnom dinamikom energetskih resursa, disbalansom ponude i potražnje, kao i sa otvoreno subverzivnim akcijama pojedinih učesnika na tržištu koji se rukovode isključivo sopstvenim geopolitičkim ambicijama – istakao je Putin na otvaranju „Ruske energetske nedelje“.

Savremena globalna energetika suočila se sa do sada neviđenim problemima a izlaz iz tih problema mora biti prioritet na raznim platformama, dodao je Putin.

Eksplozije na gasovodima „Sjeverni tok“  su terirostički napadi

„Nema sumnje da se po pitanju gasovoda ‘Sjeverni tok’ i ‘Sjeverni tok 2’ radi o aktu međunarodnog terorizma. To je najopasniji presedan, jer konkurenti na taj način tjeraju Evropljane da kupuju energente po višim cijenama“, istakao je ruski predsjednik.

Iza terorističkih napada na te gasovode stoje oni koji su već pribjegavali takvim diverzijama, dodao je on.

Cilj terorističkog napada na gasovode „Sjeverni tok 1“ i „Sjeverni tok 2“ bio je podrivanje energetske bezbjednosti na cijelom kontinentu, rekao je Putin.

– Nema sumnje da je to čin međunarodnog terorizma, čiji je cilj da se ugrozi energetska bezbjednost cijelog kontinenta, a logika je cinična – da se unište, blokiraju izvori jeftine energije, da se milionima ljudi, industrijskim potrošačima oduzmu gas, gorivo, električna energija i drugi resursi i da se primoraju da kupuju sve to po mnogo višim cijenama – rekao je ruski predsjednik.

Prema njegovim riječima, Sjedinjene Države, posle ove situacije sa eksplozijama na ta dva gasovoda, mogu da isporučuju energente po znatno višim cijenama i sasvim je jasno ko će imati najveću korist.

Rusija spremna za isporuke energenata u Evropu

Ruski predsjednik je rekao da je Rusija spremna za isporuke energenata u Evropu, uključujući ovu jesen i zimu, a da je lopta sada na strani Evrope.

Prema njegovim riječima, zbog cena energenata koji su tri puta uvećane, lančano dolazi do inflacije.

– Ako se nastavi rast cijena energenata Zapad će štampati novac kao što je bilo i ranijih godina – rekao je Putin.

On je naglasio da EU samo produbljava krizu uvodeći ograničenje cijena nafte, ali Rusija neće djelovati na svoju štetu..

– Onima, koji umjesto poslovnog partnerstva i tržišnih mehanizama prednost daju prevarantskim smicalicama i ucjenama bez pardon, a mi u takvoj paradigmi u političkoj sferi živimo već decenijama, želim da kažem da nećemo delovati sebi na štetu. Imajte to na umu – upozorio je ruski lider.

Zapad ne treba da odbija saradnju sa Rusijom

Zapad ne treba da odbija saradnju sa Rusijom, rekao je on.

– Mi prodajemo ono što oni hoće da kupe, po tržišnim cijenama. Mi smo spremni da kupujemo od vas, vi ne prodajete. Deficit raste … Ne treba odbijati saradnju sa Rusijom to je sve – rekao je Putin.

 

Kako je rekao predsednik Putin, Rusija nije kriva što Evropljani, kao u Srednjem vijeku, prave zalihu drva za zimu.

– Osiguravaćemo stabilnost na tržištu. Rusija će rasporediti svoj gas na svjetskim tržištima, za to postoje ‘Snaga Sibira’, ‘Turski tok’ i ‘Plavi tok’ – poručio je ruski predsjednik.

Rast cijena energenata nije povezan sa specijalnom operacijom ruske vojske u Donbasu već je za to kriva pogrešna politika samog Zapada u sferi energetike, rekao je on.

– Taj resurs koji dolazi na evropsko tržište prodaje se bukvalno triput skuplje, kao što sam već rekao. I lančano pojavljuje se inflacija, u evrozoni je ona već dostigla dest odsto. Pate obični Evropljani, za godinu dana njihovi računi za struju i gas su porasli tri puta … Kakve veze s tim ima Rusija? Oni svoje sopstvene greške stalno pokušavaju na nekog da svale. U ovom slučaju na Rusiju – istakao je Putin.

Moguće stvaranje najvećeg „gasnog haba“ u Turskoj

Putin je naglasio da bi Rusija mogla da premjesti izgubljeni obim tranzita preko „Sjevernih tokova“ u region Crnog mora, stvaranjem najvećeg „gasnog haba“ u Turskoj radi snabdijevanja Evrope, ako za to budu zainteresovani ruski partneri.

– Izgubljeni obim tranzita preko „Sjevernih tokova“ koji prolaze po dnu Baltičkog mora, mogli bismo premjestiti i u region Crnog mora, tako da to postane glavna maršruta za isporuke našeg goriva i prirodnog gasa u Evropu preko Turske, stvaranjem u Turskoj najvećeg gasnog haba za Evropu, ako su, naravno, za to zainteresovani naši partneri – najavio je Putin.

Prema njegovim riječima, takva odluka je ekonomski izvodljiva i podrazumijeva značajno veći nivo bezbjednosti.

Rusija za razliku od Zapada uvijek ispunjava svoje obaveze

Putin je naglasio da Rusija uvijek ispunjava svoje obaveze i time se kardinalno razlikuje od zapadnih zemalja, koje su odbile da ispunjavaju već zaključene sporazume u raznim oblastima.

Ruski lider naglašava da lideri evropskih zemalja smatraju da je moguće zameriti Rusiji pouzdanost snabdijevanja energentima, iako Moskva ispunjava svoje ugovorne obaveze i isporučuje potrebne količine.

Putin je podsjetio kako su nedavno američki tankeri, koji su prevozili tečni naftni gas u Evropu mijenjali kurs na pola puta kao i konačno odredište, jer je prodavcima gasa neko drugi ponudio bolju cijenu.

– Podsetiću ko je tada pomogao Evropi i isporučio dodatne količine gasa evropskom tržištu. Rusija. Ipak, rukovodioci tih država preferiraju da to ne pominju, naprotiv, smatraju da nam mogu zamjeriti pouzdanost. Da li mi odbijamo da isporučujemo energente? Spremni smo da snabdijevamo i isporučujemo cjelokupne količine predviđene ugovorima – objasnio je Putin.

(Novosti online)

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here