24.7 C
Banja Luka

Republika Srpska se zadužila za još 30 miliona maraka, kamatna stopa je visoka

Ukupna vrijednost pristiglih ponuda iznosila je 38,8 miliona KM, a Vlada je prihvatila planiranih 30 miliona KM

Vlada Republike Srpske zadužila se danas za novih 30 miliona KM emisijom obveznica na Banjalučkoj berzi, po kamatnoj stopi od pet posto, javlja Capital.

Ukupna vrijednost pristiglih ponuda iznosila je 38,8 miliona KM, a Vlada je prihvatila planiranih 30 miliona KM.

Prije ove emisije, Vlada RS je u toku 2022. godine emitovala još šest emisija dugoročnih obveznica putem kojih se zadužila za 219 miliona KM.

Takođe, održane su i četiri aukcije trezorskih zapisa putem kojih se RS zadužila oko 107 miliona maraka, čime ukupno zaduženje putem Banjalučke berze u ovoj godini iznosi oko 356 miliona KM.

Analiza portala Bloomberg Adria je pokazala da se Republika Srpska u ovoj godini na berzi zadužila skoro dva puta više od Federacije BiH.

Ministarstvo finansija FBiH planiralo je u septembru zaduženje aukcijom trezorskih zapisa, kao i emisiju sedmogodišnjih obveznica, ali ih je otkazalo uz obrazloženje da imaju adekvatan nivo likvidnosti.

Istovremeno, Ministarstvo finansija tokom septembra je prodalo obveznice vrijedne 50 miliona KM i trezorske zapise od 47,8 miliona maraka.

Podjsećmo, Republici Srpskoj sljedeće godine na naplatu dospijeva dug veći od milijardu KM, od čega samo 400 miliona maraka po osnovu petogodišnje, netransparentne emisije obveznica na Bečkoj berzi.

Ukupan dug RS-a krajem prošle godine iznosio je 6,16 milijardi marka.

Latest news
- Advertisement -spot_img
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here