Naslovna Uncategorized PUTIN SAZVAO HITAN TRILATERALAN SASTANAK: „Bratska zemlja podvrgnuta je neverovatnim spoljnim pritiscima“

PUTIN SAZVAO HITAN TRILATERALAN SASTANAK: „Bratska zemlja podvrgnuta je neverovatnim spoljnim pritiscima“

0
Predsednik Rusije Vladimir Putin pozvao je predsednika Azerbejdžana Ilhama Alijeva i premijera Jermenije Nikolu Pašinjana u Rusiju na trilateralni samit, izjavila je portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.

– Na trilateralnom samitu će se razgovarati o bilateralnim i trilateralnim pitanjima – rekla je Zaharova.

Ona je, komentraišući diplomatske procese oko Jermenije i pokušaje normalizacije jermensko-azerbejdžanskih odnosa, istakla, da Zapad pokušava da Jermeniji usadi antiruska raspoloženja kroz brojne fondove, nevladine organizacije i medije koji deluju po nalogu Vašingtona i Brisela.

– Očigledno je da je bratska Jermenija podvrgnuta neverovatnim spoljnim pritiscima. U cilju da se nanese šteta vekovnim odnosima između naših zemalja i naroda, preduzimaju se koraci kako bi se diskreditikovala politika Rusije u regionu – zaključila je portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je naveo da za sada nije potvrđen datum trilateralnog sastanka i da će on biti naknadno saopšten.

Ranije je saopšteno da je tehnika delegacija EU 14. oktobra doputovala u Jerevan kako bi pripremila rad misije na granici sa Azerbejdžanom.

Na sajtu Evropskog saveta je objavljeno da će civilna misija EU na granici Jermenije i Azerbejdžana, koja će biti formirana na period od dva meseca, početi sa radom u oktobru. Jermenija je pristala da učestvuje u radu civilne misije EU duž granice sa Azerbejdžanom, a i Azerbejdžan je pristao da sarađuje.

Cilj misije EU je izgradnja poverenja i osiguranje rada pograničnih komisija. Plan je da oko 40 evropskih posmatrača bude prebačeno iz Gruzije u Jermeniju.

Izvor: sputnikportal.rs

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube