24.7 C
Banja Luka

PUTIN SE POHVALIO: Uspešno smo, pred zoru, ispalili SALVU hipersoničnih RAKETA CIRKON!

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je danas da je uspešno sprovedena proba ispaljivanja salve hipersoničnih raketa Cirkon, tipa oružja koje Moskva smatra „nevidljvim“ i koje je u središtu trke u naoružanju između vojnih sila.

„Ove noći u ranu zoru ispaljena je salva hipersoničnog sistema Cirkon“, rekao je Putin na sastanku vlade koji je prenosila televizija, dodajući da je operacija sprovedena „uspešno“.

„To je veliki događaj za zemlju i značajna faza za jačanje bezbednosti Rusije i njenih odbrambenih kapaciteta. Ovo je naša najnovija raketa koja može da pogodi i pomorske i kopnene ciljeve. Testovi su bili uspešni i besprekorni“, dodao je Putin, koji nije naveo dodatne informacije.

Prema više ruskih medija, prvi put se dešava da Moskva objavljuje ispaljivanje „salva“ Cirkon raketa. Rusko Ministarstvo odbrane za sada nije dalo dodatne informacije.

Prvo zvanično ispaljivanje rakete Cirkon bilo je u oktobru 2020. Od tada je bilo drugih proba u ruskom Arktiku, konkretno sa fregate Admiral Gorškov i podmornice. Poslednji put je ova vrsta raketa ispaljena 16. decembra.

U kontekstu tenzija sa zapadnim zemljama i posebno sa Vašingtonom, Rusija sve više objavljuje usavršavanje novog oružja koje Putin predstavlja kao „nepobedive“ poput raketa Cirkon.

Raketa Cirkon maksimalnog dometa od oko 1.000 kilometara, će opremati brodove i podmornice ruske flote.

Prve hipersonične rakete nove generacije Avangard, za koje je Putin rekao da mogu da dostignu brzinu dvadeset puta veću od brzine zvuka, ušle su u upotrebu u ruskoj vojsci u decembru 2019. godine.

Rusija takođe pokušava da razvije oružje za upotrebu u svemiru.

Sredinom novembra ta zemlja je uništila jedan stari sovjetski satelit u orbiti. To je izazvalo nezadovoljstvo zapada koji je optužio Rusiju da je tako nastao svemirski otpad i ugrozio Međunarodnu svemirsku stanicu.

Kurir.rs / Beta, Foto: EPA / Mikhail Metzel / Kremlin

Latest news
- Advertisement -spot_img
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here