Naslovna Izdvajamo PUTINOV AVION NESTAO SA RADARA Panika u Rusiji (FOTO)

PUTINOV AVION NESTAO SA RADARA Panika u Rusiji (FOTO)

0

Avion kojeg inače koristi Putin poleteo je iz Moskve prema Sankt Petersburgu. Nakon nekog vremena avion je nestao s „Flajtradara“, a to najverovatnije znači da je isključio uređaje za praćenje.

Nije poznato je da li je Putin bio u avionu. Peskov je ranije objavio da je Putin u Moskvi i da radi u Kremlju.

Avion je poletio u 14:16 sati prema lokalnom vremenu, a nije bilo navedeno koje je odredište.

Mapu navodnog kretanja aviona je objavio Džejson Džej Smart, analitičar i dopisnik Kijev posta uz reči: „Putin hoće da se igra žmurke sa Prigožinom“.

Zamenik premijera Denis Manturov je već u Turskoj prema novinskim izveštajima.

 Ruski zvaničnici su takođe počeli da napuštaju rusku prestonicu. Najmanje tri aviona specijalnog letačkog odreda ruske Vlade poletela su iz Moskve za Sankt Peterburg – tvrdi Džej Smart, dodajući da „pacovi napuštaju brod koji tone“.

 

 

Iljušin Il–96 je širokotrupni putnički avion. Razvijen je na osnovu Il–86 ali za razliku od njega ima nove motore, nova krila i moderniju tehnologiju. Razvijene su tri varijante Il–96–300, Il–96–400 i Il–96M/T.

Glavni predsednički avion je četvoromotorni, dugog dometa, širokotrupni Iljušin Il-96-300PU , visoko modifikovani Il-96, a dva poslednja slova označavaju „komandnu tačku“ na ruskom.

Sa svojom sposobnošću specijalizovane komunikacije, može da prenosi šifrovane poruke sa bilo koje nadmorske visine do bilo koje tačke na svetu koristeći bilo koji kanal komunikacije. „PU“ u svom nazivu označava „punkt upravlenija“ (ruski naziv za „komandnu tačku“) i, između ostalog, opremljen je „nuklearnim dugmetom“. Takođe je opremljen radarskom, elektronskom, elektro-optičkom i vizuelnom kontrolom.

BONUS

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube