24.7 C
Banja Luka

Radost za Svetu Petku: Pet sestara iz Bileće sačuvalo porodičnu slavu

U porodičnom domu Miloševića u Bileći, pet ćerki nakon smrti roditelja nastavilo je da slavi Svetu Petku, zaštitnicu žena.

Sve su udate i imaju decu, neke i unuke, pa je kuća Miloševića puna veselja i graje. Mila, Nada, Rada, Novka i Stana nekada Milošević, a danas svaka s drugim prezimenom, nisu dozvolile da se u njihovom rodnom domu ugasi krsna sveća i zaborave običaji, prenosi RTRS

Složno, uz podršku muževa, dece, i unuka slave Svetu Petku.

– Trudimo se da slavimo kao što su naši roditelji slavili i trudimo se da budemo dostojni da i dalje slavimo, priča Nada.

Unuci Rada i Borike Milošević s velikom ljubavlju, setom i ogromnim ponosom pričaju o dedu i baki i onome što su od njih učili. Nastavak tradicije i obeležavanje slave ovog doma, kažu, najmanje je što mogu učiniti u sećanje na njih.

– Ja i njih već petnaestak rođenih sa radošću dolazimo ovde i siguran sam da nećemo dozvoliti da se ova tradicija koju su počeli ded i baka, nastavile moja majka i tetke, prekine – navodi ponosno unuk Bojan.

I zetovi u ovoj domaćinskoj kući imaju svoja zaduženja, to je zdravica i lomljenje slavskog hleba.

– Kao i svaki suprug moram pozitivno reagovati na suprugine zahteve. Neobično i specifično za ove krajeve je da ženska deca nastave da slave krsnu slavu. Ali ovo je jako lepo. Već niz godina to radimo i sa zadovoljstvom je prihvaćeno od svih nas zetova – kaže jedan od muževa srećnih sestara.

Ded Rade je, kažu unuci, voleo gusle. Zahvaljujući jednom od njegovih unuka i danas se u ovom domu čuo zvuk ovog tradicionalnog srpskog instrumenta.

Sestre Milošević iz Brestica primer su kako i kuće bez muškog naslednika i u Hercegovini mogu sačuvati i nastaviti tradiciju. Važna je samo ljubav i sloga, kojih ove žene i njihove porodice imaju napretek.

RTRS

Latest news
- Advertisement -spot_img
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here