24.7 C
Banja Luka

Rafinerija iz Srpca prijavljena za utaju poreza i carinsku prevaru

SRBAC – Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH podnijela je Tužilaštvu BiH prijavu zbog sumnje da je prilikom poslovanja fabrike biodizela “Sistem Ecologica” Srbac utajen porez i počinjena carinska prevara, saznaje portal CAPITAL.

 

Ovo preduzeće je 2019. godine bilo pod nadzorom Evropske službe za suzbijanje prevara (OLAF) zbog malverzacija prilikom izvoza biodizela u Evopsku uniju (EU), a koje se mjere desetinama miliona evra.

Naime, osnovano se sumnjalo da je ovo preduzeće u proizvodnji biodizela koristilo sirovine uvezene iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD), a zatim to kao domaći proizvod izvozilo u EU i tako izbjeglo plaćanje milionskih dadžbina.

U UIO ne otkrivaju puno, ali potvrđuju da su se obratili nadležnim istražnim institucijama.

Uprava za indirektno oporezivanje je proslijedila Izvještaj o postojanju osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo Tužilaštvu BiH. S obzirom da se predmet vodi kod pomenutog tužilaštva, sve ostale informacije morate traziti isključivo od postupajućeg tužioca”, kazali su nam u UIO BiH.

Informacije o tome dokle se došlo u ovom predmetu zatražili smo od Tužilaštva BiH i iste ćemo objaviti kada dobijemo odgovore.

Inače, UIO je pomenutom preduzeću 2019. godine oduzela dozvolu za unutrašnju obradu. U februaru naredne godine su se žalili, ali su odbijeni pa su Upravu tužili Sudu BiH, ali bez rezultata.

Naime, kako saznajemo, Sud BiH je 1. decembra ove godine donio presudu kojom je odbio tužbu “Sistem Ecologice”.

Iako nemaju sirovinu, preduzeće prema našim informacijama radi u smanjenom obimu, sa desetak radnika.

U prošloj godini su imali prihode nešto veće od 150.000 maraka i gubitak u poslovanju od gotovo milion maraka.

Podsjećamo, oni su od 2016. do 2019. godine prijavili promet od 311 miliona maraka, od čega je devet miliona KM bilo čiste dobiti.

Upravo je vrtoglavi rast prihoda privukao pažnju inspektora, kao i slučaj koji se desio u ljeto 2019. godine.

Tada je ova rafinerija  pokušala da preko Hrvatske u BiH uveze biodizel iz Sjedinjenih Američkih Država pod deklaracijom korištenog ulja, formalno prikaže da je ono prerađeno u biodizel i da ga izveze u EU.

Da roba ne odgovara deklaraciji otkrili su hrvatski carinici koji su izvršili uzorkovanje, koje je pokazalo kako je riječ o gorivu, a ne o sirovini.

Iz fabrike su optužili pojedine službenike UIO BiH kako su na upravu preduzeća vršili pritisak i stvarali lažne konstrukcije.

Latest news
- Advertisement -spot_img
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here