16.7 C
Banja Luka

Radnici u javnoj upravi Srpske 13 godina bez regresa i toplog obroka

BANJALUKA – Devet budžetskih sindikata Republike Srpske zahtijeva da poslanici Narodne skupštine na današnjem zasjedanju usvoje zaključak i obavežu Vladu da do 31. marta Skupštini dostavi zakonsko rješenje kojim će biti jasno uređena oblast plata za zaposlene u javnom sektoru.

“Moram da napomenem da se radi o 55.000 ranika u javnom sektoru koji već 13 godina ne primaju topli obrok i regres”, istakao je Božo Marić, predsjednik Sindikata uprave uz napomenu da će predstavnici sindikata sa posebnom pažnjom pratiti glasanje svih narodnih poslanika o njihovom zahtjevu, “posebno onih koji su direktori neke javne ustanove ili službe”, te da će smatrati da su svi oni koji budu uzdržani protiv njihovog zahtjeva.

“U junu i julu Ujedinjena Srpska, NPS, SP, SPS, DEMOS, DNS, SDS i PDP su bezuslovno podržali vraćanje toplog obroka i regresa. Šef Kluba SNSD Igor Žunić nam je rekao da on kao narodni poslanik jeste za to da nam se vrati topli obrok i regres ali da on očekuje stav stranke”, istakao je Marić i pozvao Milorada Dodika i SNSD da se odredi da li je za vraćanje topolog obroka i regresa policajcima, ljekarima, profesorima, držanim službenicima, deminerima, zaposlenima u pravosuđu i “svima onima koji revnosno rade da bi javni sektor mogao normalno da funkcioniše”.

Predsjednica Sindikata radnika unutrašnjih poslova Republike Srpske Anica Jondić istakla je da je “plata policijskog službenika na današnji dan u iznosu od 577 KM, plata jednog inspektora 825 KM”, te da zaposleni, koji rade na održavanju čistoće, nemaju najnižu platu koja je zagarantovana u Republici Srpskoj od 540 maraka.

“Očekujemo danas da vidimo jedan odgovoran, utemeljen stav narodnih poslanika, koji će našim radnicima vratiti elementarno pravo koje je zagarantovano svim zaposlenima u Republici Srpskoj”, istakla je Jondić i najavila da će sindikati, ne usvoje li narodni poslanici njihov zahtjev, iskoristiti institut interpelacije kako bi došli do ostvarivanja svojih prava.

Narodna skupština Republike Srpske trebalo bi da razmatra danas po hitnom postupku Prijedlog budžeta Republike Srpske za 2022. godinu, Prijedlog zakona o izvršenju budžeta Republike Srpske za iduću godinu, te prijedlog Programa ekonomskih reformi Srpske za period od 2022. do 2024. godine.

Na posebnoj sjednici u Banjaluci po hitnom postupku, između ostalog, su i prijedlozi izmjena i dopuna zakona o porezu na dohodak, doprinosima, radu, platama zaposlenih osoba u javnim ustanovama u oblasti zdravstva, te platama zaposlenih u javnim službama Republike Srpske. N1

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here