24.7 C
Banja Luka

Zeljković maske „FFP 2“ od 2,5 kupovao za 15 KM

Javno tužilaštvo Republike Srpske proširilo je istragu protiv Branislava Zeljkovića, bivšeg direktora Instituta za javno zdravstvo RS, na još četiri firme. Zeljković je već od ranije optužen zbog koruptivnih radnji u javnim nabavkama za vrijeme pandemije koronavirusa.

Srpskainfo piše da je istraga proširena na firmame „Krajingroup“ d.o.o. Banja Luka, „Sineks Laboratorija“ d.o.o. Banja Luka, „Perfect Clean“ d.o.o. Banja Luka i „Aries“ d.o.o. Banja Luka.

Zeljković se proširenom istragom tereti da je u periodu od 10. marta do 14. aprila prošle godine zloupotrebio položaj i postupak suprotno Zakonu o javnim nabavkama, tako što je ugovore o nabavci dijelio kako bi njihova vrijednost bila ispod 6.000 maraka.

Iz dokumentacije koja je u posjedu novinara vidi se da je maske „FFP 2“ „Krajinagroup“ nabavljala po cijeni od 2,56 maraka od dobavljača „M.A.I. Grizelj“ d.o.o. Široki Brijeg bez PDV-a, da bi ih fakturisala Institutu za javno zdravstvo RS po višestrukoj većoj cijeni od 15 maraka, bez PDV-a.

Kada je u pitanju „Sineks Laboratorija“ Zeljković se tereti da je u šest slučajeva podijelio ugovore o nabavci hirurških maski s gumicom od ove firme čija je ukupna vrijednost bila 63.060 maraka.

Nabavljeno je ukupno 1.680 ovih hirurških maski u periodu od 9. Do 30. marta, a cijena je bila različita. Nabavna cijena maski bila je 20 maraka, a Institutu za javno zdravstvo su fakturisane po cijeni od 34,5 maraka, bez PDV-a.

Maske FFP 2 Zeljković je nabavljao i od firmi „Perfect Clean“ i „Aries“ d.o.o. Banja Luka.

„Na ovaj način Branislav Zeljković je bez bilo kakve prethodne provjere tržnih i nabavnih vrijednosti predmeta javne nabavke, putem direktnog sporazuma, kršenjem odredaba Zakona o javnim nabavkama BiH i Pravilnika o postupku direktnog sporazuma tokom jedne godine za isti predmet nabavke utrošio više od 6.000 maraka, pa je svojim postupcima firmama pribavio korist veću od 50.000 maraka“, navodi se u dokumentaciji protiv bivšeg direktora Instituta za javno zdravstvo RS.

Ukoliko se Zeljkoviću dokaže krivica prijeti mu kazna do 15 godina zatvora.

Latest news
- Advertisement -spot_img
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here