Naslovna Društvo „Rano moja“: Pjesma i video spot o stradanju Srba u Jasenovcu (VIDEO)

„Rano moja“: Pjesma i video spot o stradanju Srba u Jasenovcu (VIDEO)

Premijernom projekcijom video-spota „Rano moja“, na otvorenoj sceni pored Save u Gradiški, Ivan i Danica Crnogorčević su stihom, pjesmom i slikom poslali snažnu poruku i dali jedinstven prilog očuvanja istine o srpskom stradanju u Jasenovcu i Donjoj Gradini u vrijeme Drugog svetskog rata.

Pjesma „Rano moja”, koju je napisao đakon SPC Ivan Crnogorčević ima za cilj, kazao je on, da iznova pokrene i motiviše narod, sve nas, da se uključimo u borbu očuvanja istine, kako bi veličina njihove žrtve bila sačuvana od zaborava.

„Velika žrtva našeg naroda u Jasenovcu treba da bude podsticaj svima nama da se s najvećom ozbiljnošću posveti podizanju pokoljenja koja će svedočiti da je živa duša ovog naroda i da iz krvi naših predaka nezaustavljivo vaskrsava život”, kazao je Ivan Crnogorčević.

On je, podstaknut filmom „Dara iz Jasenovca“, napisao tekst kako bi, u Crnoj Gori, daleko od najvećeg srpskog stratišta, i sam svedočio o jasenovačkom paklu. Osim Zorana Pilipovića, scenariste i snimatelja spota, Crnogorčević je naglasio ulogu muzičkog producenta Aleksandra Đorđevića i glumice Ljiljane Čekić, prenosi portal „Srpska info“.

Ona svojom pojavom i držanjem, kazala je Danica Crnogorčević, personifikuje srpsku majku, ženu spremnu da se suoči s velikim, neprebolnim gubitkom svojih najrođenijih, i gubitkom svoje rođene, pa i nerođene dece.

„Njeno suočavanje sa smrću ne odvodi je u očajanje i beznađe. Ona u tome nalazi smisao stradanja da bi na kraju u Vaskrsenju pronašla večni život“, rekao je Ivan Crnogorčević na sceni pored Save, rijeke koja je za hiljade jasenovačkih mučenika, opjevanih u pjesmi i spotu, bila grobnica.

On je dodao da poruka pjesme ne proziva nikoga nego se dotiče veličine i stradanja srpskog naroda na ovom prostoru.

Danica Crnogorčević se nada da će ova pjesma, koju su mnogi, zajedno s njom pjevali u gradu pored Save, zaživeti među ljudima i da će poslati poruku ljubavi, oproštaja, nade i vaskrsenja.