29.7 C
Banja Luka

Redefinisati status Pala u gradu Istočno Sarajevo: „PREKO LEĐA“ opštine Pale razvijaju se druge opštine

Svjedoci smo da je posljednjih godina, uprkos Jahorini, šumskom bogatstvu i drugim prirodnim resursima koje posjeduje opština Pale, kao i činjenici da se u ovoj opštini nalazi sjedište četiri fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu, došlo do degradacije kvaliteta života u Palama, pada broja stanovništva, ali i pada ekonomske moći Paljana, kao i mogućnosti da dođe do nekog ozbiljnijeg privrednog razvoja, tvrde to u paljanskom odboru Srpske demokratske stranke.

Sve više Paljana svjesno je dugogodišnjeg zastoja u razvoju ove opštine, pa odlučuje da
svoju budućnost gradi u trenutno mnogo razvijenijoj opštini Istočno Novo Sarajevo, smatraju u paljanskom SDS-u i dodaju da je poražavajući podatak da čak i pojedini odbornici u SO Pale adresu stanovanja imaju u drugoj opštini.

Član Predsjedništva OO SDS Pale, Simo Terzić, kaže da je užasavajući podatak da odbornik SNSD u Skupštini opštine Pale i direktor Turističke organizacije Grada Istočno Sarajevo, Igor Ikonić, ali i odbornik DNS u Skupštini opštine Pale i direktor Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH – FIPA, Marko Kubatlija, koji bi trebalo da predstavljaju građane Pala i bore se za interese ove opštine, ne žive na području Pala!

„Opšte je poznato i to da brojni odbornici SNSD i skupštinske većine u SO Pale posjeduju nekretnine u Istočnom Novom Sarajevu, a sve je više privrednika iz Pala koji radnje otvaraju u Istočnom Novom Sarajevu“, kaže Terzić.

On tvrdi da se raspodjela sredstava od boravišne takse i igara na sreću vrši neravnomjerno i nepravedno, odnosno, na štetu opštine Pale.

„Imali smo, ne tako davno, jedan od najdrastičnijih i najbezobzirnijih primjera favorizovanja Istočnog Novog Sarajeva, nauštrb Pala. Opština Istočno Novo Sarajevo, koja broji nešto više od 11.000 stanovnika, ostvarila je, po osnovu poreza na igre na sreću, 150 puta veće prihode od opštine Pale, koja broji oko 23.000 stanovnika. Naime, opština Istočno Novo Sarajevo u 2021. godini trebalo je da inkasira 3 miliona poreskih prihoda od dobitaka od igara na sreću, dok je po istom osnovu u budžetu opštine Pale planirano tek oko 20.000 KM“, podsjeća Terzić.

Sredstva od boravišne takse koja se slivaju u budžet Grada Istočno Sarajevo, kao i sredstva od igara na sreću, najčešće na štetu Pala, idu u korist opštine Istočno Novo Sarajevo, koja od tog novca finansira otplatu kredita, dugova, plate stranačkim uhljebima, ali i brojne izgubljene sudske procese, naveo je Terzić.

„Ne smeta nama razvoj Istočnog Novog Sarajeva, jer bi to za nas bilo isto kao da nam smeta razvoj Republike Srpske, ali itekako smeta činjenica da Paljani, kroz plaćanje boravišnih taksi, izdvajanja za takse od igara na sreću i brojne druge namete koji se slivaju u kasu grada, finansiraju sopstvenu propast, beznađe u koje tonu Pale, ali i egzodus svoje djece, komšija, a naposlijetku i samih sebe“, naglašavaju iz OO SDS Pale.

OO SDS vidi rješenje u pravednijoj raspodjeli finansijskih sredstava koja se iz opštinskih slivaju u gradsku kasu, ali i decentralizaciji grada Istočno Sarajevo.

„Pojedine institucije i javna preduzeća koja su prethodnih godina izmještena iz Pala moraju da budu vraćena u ovu opštinu, a dio gradske administracije trebalo bi da bude prebačen u novu zgradu gradske uprave čija je izgradnja najavljena. Gradska uprava mora da funkciše u punom kapacitetu i na Palama, da to ne bude samo deklarativno“, naveli su iz OO SDS Pale.

Time bi Pale ponovo dobile djelić statusa koji zaslužuju, a koji baštine iz činjenice da su rodno mjesto i ratna prestonica Republike Srpske, a Paljani bi time dobili šansu za oporavak.

U suprotnom, uz ovakvu vlast na čelu sa paljanskim SNSD koji ne smije da se suprotstavi gradonačelniku Ljubiši Ćosiću i načelniku Istočnog Novog Sarajeva Jovanu Katiću, opštinu Pale vrlo brzo će zadesiti sudbina Kalinovika, Rudog i Čajniča, tvrde u OO SDS Pale i poručuju da se to ne smije dozvoliti.

„Borićemo se za našu opštinu svim snagama i nećemo dozvoliti da uski lični i stranački interesi, ali i strah i poltronstvo paljanskog SNSD-a prema kolegama iz vlastitih redova opustoše našu opštinu, nekada najrazvijeniju lokalnu zajednicu na području grada Istočno Sarajevo. Vratimo Pale na put razvoja!“, poručuju iz Opštinskog odbora SDS Pale.

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here