Naslovna Izdvajamo SUKOB RUSIJE I NATO BIĆE NEIZBEŽAN Svet na ivici haosa, oglasili se...

SUKOB RUSIJE I NATO BIĆE NEIZBEŽAN Svet na ivici haosa, oglasili se Kremlj i Stoltenberg

0

U slučaju ulaska zapadnih snaga u Ukrajinu direktan sukob Rusije i NATO biće neizbežan, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, komentarišući izjavu francuskog predsednika Emanuela Makrona, koji je rekao da se ne može isključiti mogućnost slanja snaga u Ukrajinu kako Rusija ne bi dobila rat.

Peskov je istakao da je Kremlj obratio pažnju na izjavu predsednika Francuske Emanuela Makrona da se u Evropi diskutovalo o slanju vojnika u Ukrajinu, a njegov stav o nanošenju strateškog poraza Rusiji u Ukrajini je Moskvi takođe dobro poznat.

– Generalno, ovde je sama činjenica da se razmatrala mogućnost slanja nekih kontigenata članica NATO u Ukrajinu, naravno, veoma važan novi element. Svi ostali elementi iz govora predsednika Francuske su već poznati i mi smo ih već primili k znanju – istakao je Peskov.

On je dodao i da su ruske vlasti primetile da je veoma širok dijapazon mišljenja na ovu temu, kao i da zapravo, konsenzusa nema.

Prema njegovim rečima, jedan broj zemalja koje učestvuju na događaju u Parizu zadržavaju „prilično trezvenu procenu potencijalnih opasnosti usled ovakvih postupaka i potencijalne opasnosti zbog direktnog uvlačenja u gorući sukob“.

– To, naravno, apsolutno nije u interesu ovih zemalja. One moraju biti svesne toga – zaključio je Peskov.

Oglasio i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg

On ističe da „nema planova da se vojnici šalju u Ukrajinu“.

Stoltenberg je rekao da, iako je „alijansa Kijevu pružila neviđenu podršku, „nema planova da zemlje stave borbene trupe na teren u Ukrajini“.

Podsetimo, svaka odluka o slanju vojnika zahtevala bi jednoglasnu podršku svih članova.

Lideri Švedske, Slovačke, Poljske i Češke su danas rekli da ne planiraju slanje trupa u sukob.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: