Naslovna Najnovije Republika Srpska: Nije dobro, a evo i zašto iz dana u dan...

Republika Srpska: Nije dobro, a evo i zašto iz dana u dan sve više tonemo

0

Na kraju 2022. godine učešće javnog duga Federacije u odnosu na ostvareni BDP iz 2021. godine iznosio je 25,66 posto, odnosno u odnosu na procijenjeni BDP za 2022. godinu oko 23,22 posto, što je znatno niže u odnosu na učešće javnog duga Republike. Srpske koje iznosi oko 43 posto.

BDP u Federaciji je dvostruko veći od onog u Republici Srpskoj. Zvanični podaci govore da je BDP za 2021. godinu u FBiH iznosio 25,2 milijarde KM, au Republici Srpskoj 12,5 milijardi KM. Procjena je da je BDP za 2022. u FBiH iznosio 28,62 milijarde maraka, au Republici Srpskoj 14,24 milijarde maraka.

Javni dug stanovništva Republike Srpske je otprilike dva puta veći nego u Federaciji BiH Činjenica je da je na kraju 2022. godine zaduženost Federacije po glavi stanovnika iznosi 2.986 KM, a Republike Srpske 5.633 KM.

U strukturi javnog duga BiH, učešće FBiH iznosi 50 posto, Republike Srpske 49 posto, a preostalih jedan posto odnosi se na javni dug institucija BiH i Distrikta Brčko. Iako su na kraju 2022. godine FBiH i Republika Srpska imale skoro identičan nominalni iznos javnog duga, zbog znatno većeg BDP-a u FBiH u odnosu na BDP u drugom entitetu, realna zaduženost FBiH je znatno manja u poređenju sa Republikom Srpskom, prenose Vijesti. ba.

Također, rezultati dosadašnjih aukcija pokazuju da se Republika Srpska zadužuje po duplo većim kamatnim stopama u odnosu na FBiH. Prije nekoliko dana objavljeno je i da se planira novo zaduženje izdavanjem 25 milijuna konvertibilnih maraka obveznica početkom svibnja, i to s kamatnom stopom od 5,8 posto.

Republika Srpska se u 2022. na različite načine zadužila za oko 700 milijuna konvertibilnih maraka, četiri puta više nego što je u istom razdoblju zadužila Federacija BiH. Ova će godina biti problematična jer na naplatu dolazi 1,2 milijarde konvertibilnih maraka, što čini petinu budžeta.

Hrvatski portal Index podsjeća kako je Agencija Standard & Poor’s u veljači ove godine nakon analize ekonomske situacije Republike Srpske potvrdila kreditni rejting „B“ sa stabilnim izgledima. To je duboko u području „smjeća“, s procijenjenim velikim rizikom da se dug ne vrati.

Prema službenim podacima privrede Federacije Bosne i Hercegovine duplo je jača od privrede Republike Srpske.

Kada se podvuče crta, poslodavci u Federaciji su u 2022. godini imali prihod od 67,9 milijardi maraka, a poduzeća u Srpskoj 29,4 milijarde. Kada je u pitanju profit, firme u Federaciji ostvarile su dobit od 4,8 milijardi maraka, a privreda Srpske 2,7 milijardi KM.

Danas je FBiH za Republiku Srpsku u ekonomskom smislu ono što je Zapadna Njemačka bila za Istočnu Njemačku, a na sceni je i sličan (iako zakonom nije definiran) “princip solidarnosti“ po kojem Federacija BiH praktično na “leđima” nosi Republiku Srpsku.

Republika Srpska ima i posebno veliki problem u činjenici da je broj radnika i penzionera skoro izjednačen, s tek nekoliko hiljada radnika više nego penzionera.

To je razlog velikog iseljavanja, pa je s nekadašnjih 1,4 milijuna stanovnika (2004.) spalo tek nešto više od 1,4 milijuna stanovnika 2019.

S obzirom na to da je prema podacima u RS 2022. rođeno 9118 djece, a umrle su 16.263 osobe, situacija će dugoročno postajati sve gore, piše Index.hr.

Hrvatski portal podsjeća da je Ustavni sud BiH donio presudu po kojoj je vlasnik imovine u BiH – država Bosna i Hercegovina, iz čega proizlazi da Republika Srpska i Federacija BiH mogu samo koristiti tu imovinu, a ne njome upravljati. Miloradu Dodiku je to problem jer je vrlo moguće da će biti nužno prodavati tu imovinu da bi se smanjili dugovi Republike Srpske.

Vijesti.ba Foto: Vijesti.ba

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube