Naslovna Izdvajamo Republika Srpska spašava još jednu propalu investiciju ruskog oligarha

Republika Srpska spašava još jednu propalu investiciju ruskog oligarha

0

Nakon što su “Hidroelektrane na Drini” odlučile da kupe hotel ruskog oligarha Rašida Serdarova, još jedno preduzeće iz sistema “Elektroprivrede Republike Srpske“ planira preuzeti propalu investiciju iza koje stoji Serdarov, saznaje CAPITAL

Vlada Republike Srpske donijela je prošle sedmice rješenje kojim se odobrava ustupanje ugovora o koncesiji za izgradnju i korišćenje Hidroenergetskog sistema “Jezernica” na slivu rijeke Jezernice u Кalinoviku, sa dosadašnjeg koncesionara “Hydro Power Group” Banjaluka na preduzeće “Elektroprivreda RS – Obnovljivi izvori energije”.

Riječ je konecesiji koja je dodijeljena još 2015. godine konzorcijumu ruskih firmi, a koja je naknadno prenesena na „Hydro Power Group” Banjaluka.

Od tada do danas na realizaciji investicije koja je trebalo da iznosi 15,6 miliona KM nije urađeno ništa, a ugovor i pored toga nije raskinut.

Umjesto raskida, Vlada je sada dala saglasnost ERS-u preuzme spornu koncesiju.

Međutim, zanimljivi su podaci o vlasništvu koncesionara od kojeg je Srpska očekivala ovu milionsku investiciju.

Kao osnivač „Hydro Power Group” vodi se firma „Bridge engineering“ iz Banjaluke, dok je njen osnivač londonska firma „Dexbridge engineering limited“.

Direktor obje banjalučke firme je Tanja Ilić, a sjedište im je na istoj adresi kao “Comsar energy agro” Rašida Serdarova.

Takođe, kontakti firmi od kojih ERS preuzima koncesiju su isti kao kod „Comsar energy RS“.

Telefonski broj je isti kao kod firme „Comsar energy RS“, a koriste i služebni „Comsarov“ email.

Kako bi razjasnili zbog čega ustupaju koncesiju i ko je stvarni vlasnik preduzeća pozvali smo brojeve koji se nalaze u registru, ali nisu bili u funkciji.

Inače, koncesija za izgradnju Hidroenergetskog sistema “Jezernica” je data na 50 godina.

U izvještaju Komisije za koncesije RS za prošlu godinu navedeno je da koncesionar nije obezbjedio potrebne dozvole zbog nekompletne tehničke dokumentacije i nije započet proces rješavanja imovinsko-pravnih odnosa.

„U 2021. godini nisu preovođene aktivnosti na realizaciji ugovora o koncesiji“, navedeno je u izvještaju.

„Hydro Power Group” od osnivanja nema zaposlenih radnika niti prihoda.

Podsjećamo, CAPITAL je juče objavio da će hotel “Comsar” u Rudom, u vlasništvu ruskog oligarha Rašida Serdarova kupiti  “Hidroelektrane na Drini”, a koji će platiti 2,25 miliona maraka.

CAPITAL je još prije tri godine otkrio da Serdarov napušta projekte u Srpskoj, a tu informaciju nedavno su potvrdili i najviši zvaničnici Republike Srpske.

Planom javnih nabavki „Elektroprivrede RS“ za ovu godinu predviđeno je milion KM za kupovinu preduzeća MHE “Jezernica”.

(Capital Foto: Capital)

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube