Naslovna Najnovije Režim ušao u obračun s neistomišljenicima

Režim ušao u obračun s neistomišljenicima

0

Očigledno je režim ušao u drugu fazu obračuna s neistomišljenicima.

– Juče je lažni predsjednik ispalio novu salvu najprizemnijih uvreda prema novinarima. Već danas imamo oštećeno nekoliko automobila novinara i redakcije. Očigledno je režim ušao u drugu fazu obračuna s neistomišljenicima . izjavila je prof. dr Jelena Trivić.

Možda, kaže ona, oni nisu dali nalog za napad na imovinu, ali atmosfera koju stvaraju u društvu jasno dovodi do toga.

„Režim doslovno ljudima crta mete na čelu. Znam veoma dobro kako to izgleda. Kada nisu mojoj obitelji i meni mogli naći nikakve orahe u džepovima izmislili su gnusnu laž da sam primio deset milijuna dolara za navodno rušenje Republike Srpske“, navela je ona i dodala :

„Slično je prolazila (i prolazi i dalje) i Tanja Topić koju je lažni predsjednik oklevetao da radi za njemačku tajnu službu, da bi sud presudio da to nije kleveta. Očigledno su neprijatelji svi slobodnomisleći ljudi. Kada mu je uzdrman temelj režima kojim vlada ( zna on da je pobjedu debelo platio i ukrao) počeo je da stvara atmosferu straha”, naglašvala je Jelena Trivić.

Prema njenim riječima, verbalni napad na ličnost je strašan.

„Napad na imovinu pored mjesta stanovanja još strašniji. Režim želi da se svi oni koji neće predati osjećaj nelagode čak iu vlastitim domovima. Da strijepe svaki dan, svaki sat, svaku minutu. Da brinu da li će im djeca biti bezbjedna kad oni nisu tu“, navela je ona i poručila:

„Još nije kasno da se stvari vrate u normalu. Ako se ovo što prije ne zaustavi može doći do eskalacije koju nitko više neće moći kontrolirati. Ako institucije sustava ne pruže zaštitu
svim građanima, onda će građani koji nisu dio režima biti primorani da se samozaštite „.

Miličević: Vlast novinare označila kao legitimne mete 

Vd predsjednika Srpske demokratske stranke Milan Miličević zatražio je hitnu i efikasnu reakciju MUP-a povodom najnovijih napada na imovinu novinara Morače i Trifunovića u Banjaluci.

„Kada se novinari progone, privode, oduzima im se telefon, kada ih predsjednik Republike naziva pogrdnim imenima i iznosi klevete na njihov račun, kada se najavljuju izmjene zakona koje predstavljaju praktično otvorenu sezonu lova na slobodu govora i medija, nije veliko iznenađenje da novinari postanu legitimna meta za sve one koji ostrašćeno podržavaju takvu vlast”, rekao je Miličević.

On je ponovio da će se Srpska demokratska stranka svim demokratskim sredstvima boriti protiv najavljenih izmjena kaznenog zakona, kao i protiv svih vrsta pritisaka na slobodne medije i novinare, te dodao da udar na slobodu govora predstavlja pokušaj ukidanja slobode svih nas, čitavog naroda.

Stanivuković osudio napad

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković osudio je sinoćnji incident, tokom kojeg su oštećena vozila dva novinara – Aleksandra Trifunovića, novinara Buke i Nikole Morače , novinara Euro blica.

-Neprijatno sam iznenađen viješću o oštećenju vozila novinara Aleksandra Trifunovića i Nikole Morače koje se dogodilo noćas u našem gradu. Apelujem na policiju da brzo pronađem počinioce – rekao je on.

Istovremeno je pozvao Vladu Republike Srpske da povuče prijedlog novog Krivičnog zakona, dok se ne osigura zaštita i puna sloboda rada novinara te uvaže primjedbe medijske zajednice.

Banjaluka i Republika Srpska moraju biti prostor demokratskih sloboda i odgovornih institucija – poručio je Stanivuković.

(BN) 

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube