28.7 C
Banja Luka

Republika Srpska uvedena u neku vrstu diktature

„To znači da jedan čovjek (DODIK) odlučuje i donosi odluke u ime svih institucija“, kazao je Bosić, navodeći da se on stavio iznad institucija i ima neograničena finansijska sredstva za održavanje svoje vlasti.

– BiH stoji ona ne napraduje, kazao je poslanik SDS u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Mladen Bosić.

On je gostujući jutros u programu BHT rekao da je bilo naivno očekivati da će biti bolje funkcionisanje vlasti, navodeći da su dvije trećine vlasti iste i da je to samo nastavak onog što je bilo i u prethodnom periodu.

„Već vidimo da postoji tiha blokada kao što je postojala i u prethodne četiri godine“, kazao je Bosić navodeći da u novoj vlasti je jedna strana dominantna a to su SNSD i HDZ i drugu koja je nova u toj kombinaciji, ali se ponašaju jedni prema drugima na isti način kada je u vlasti bio SDA.

„Prisutne su međusobne optužbe, ucjene ko će na koju fotelju, blokiranje procesa jer ne mogu da se dogovore oko podjele plijena“, kazao je.

Prema njegovim riječima, BiH ne ide naprijed, nego stoji zaglibljena u blatu i to je, kako je ocijenio, pesimistička slika cijelog društva.

„Naivno je bilo očekivati da isti igrači promijene način rada i da sada krenu u aktivnosti koje će donijeti neki napredak. Ne vidim u svemu tome izlaz“, kazao je Bosić, dodajući da je u cijelu situaciju umiješana međunarodna zajednica, prije svega EU, koja je na neki način kumovala ovom načinu formiranja vlasti u BiH.

Govoreći o stanju u Republici Srpskoj, Bosić je rekao da je ona u autoritativnom sistemu, neke vrste diktature.

„To znači da jedan čovjek odlučuje i donosi odluke u ime svih institucija“, kazao je Bosić, navodeći da se taj stavio iznad institucija i ima neograničena finansijska sredstva za održavanje svoje vlasti.

Na pitanje gdje je SDS danas, on je rekao da je u njegovo vrijeme, kada je bio na čelu SDS-a, stranka išla uzlaznom linijom i da je podigao stranku iz ničega.

„2014. godine ušli smo u ozbiljnu bitku za skidanje sistema SNSD-a, odnosno Milorda Dodika. Tada je naš kandidat bio Ognjen Tadić i tada je stranka dobila maksimum, Radilo se o promilima u glasovima ko će tada pobijediti“, kazao je Bosić, navodeći da je nakon toga krenula Dodikova borba, koji se uplašio da će izgubiti, rasturanja SDS-a kada pridobija određen broj ljudi, koji su prodali svoj stranački dres za pozicije kod Dodika.

Kada bi stranka sada bila na tom nivou imala bi velike šanse u budućnosti.

„SDS mora zauzeti jasan politički kurs, ne smije sjediti na dvije stolice, ne smije koketirati sa vlašću i tvrditi da je opozicija. SDS mora jasno  donijeti odluku koji joj je put u budućnosti“, kazao je Bosić.

(BN) Foto: BN

Latest news
- Advertisement -spot_img
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here