Naslovna Rusija RIA Novosti: Kijev pravi prljavu atomsku bombu čiji udar po Ukrajini će...

RIA Novosti: Kijev pravi prljavu atomsku bombu čiji udar po Ukrajini će optužiti Rusiji

0
Ukrajinske vlasti spremaju provokaciju na svojoj teritoriji sa upotrebom nuklearnog oružja male snage, sa takozvanom „prljavom atomskom bombom“.

Ovo je, pozivajući se na izvore u nekoliko zemalja, uključujući Ukrajinu, objavila ruska državna novinska agencija RIA Novosti.

Navela je da je svrha provokacije da se Rusija optuži da koristi oružje za masovno uništenje sa pokretanjem moćne antiruske kampanje širom sveta.

RIA Novosti je objavila i da je Kijev – pod nadzorom svojih zapadnih pokrovitelja – već započeo praktičnu realizaciju tog plana. Rukovodstva Istočnog rudarsko-prerađivačkog kombinata, koji se nalazi u gradu Žute Vode (u Dnjepropetrovskoj oblasti), i Kijevskog instituta za nuklearna istraživanja, dobila su zadatak da proizvedu „potrebni projektil“.

Agencija tvrdi da je rad na ukrajinskoj „prljavoj bombi” je već u završnoj fazi.

Navodi takođe da je predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski naložio svojoj administraciji da održava tajne kontakte sa predstavnicima Velike Britanije „radi mogućeg transfera komponenti nuklearnog oružja u Kijev“.

Inicijatori provokacije računaju da će, ukoliko sve bude realizovano, „međunarodna zajednica“ na „rusku prljavu bombu“ odreagovati krajnje oštro, da će Moskva izgubiti podršku ključnih partnera, a Zapad će ponovo moći da pokrene pitanje oduzimanja Rusiji statusa stalne članice Saveta bezbednosti UN.

Sredinom februara, Zelenski je objavio da želi da inicira samit zemalja učesnica Budimpeštanskog memoranduma – skupa na kojem je, pre tri decenije, bio utvrđen nenuklearni status Ukrajine.

Komentarišući ovu opasnu igru Kijeva – i preko Kijeva – portparolka ruskog Ministarstva inostranih poslova Marija Zaharova rekla je da je treba blokirati i postavila pitanje – da li se može verovati izjavama SAD da nemaju plan za razmeštanje nuklearnog oružja na teritoriji Ukrajine.

Bivši ukrajinski premijer Nikolaj Azarov je 5. marta upozorio da Kijev ima tehničku sposobnost za nuklearni razvoj, odnosno da Ukrajina za 2-3 godine može da postane nuklearna sila.

 

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube