Naslovna Sport Roditelji se raznijeli bombom, ona ostala bez nogu: Sada je model i...

Roditelji se raznijeli bombom, ona ostala bez nogu: Sada je model i paraolimpijka – njena priča je da se naježiš!

Američka plivačica Hejven Šeperd je ostvarila mnogo toga uprkos hendikepu.

U Tokiju su počele Paraolimpijske igre, a na tom velikom takmičenju nalazi se i Hejven Šeperd.

Ova devojka je imala samo 14 mjeseci kada su joj se roditelji raznijeli bombom, a ona nekim čudom – preživjela! Sada će se kao plivačica takmičiti na Paraolimpijskim igrama.

Hejven Šeperd ima životnu priču kakvu je teško i pojmiti. Njeni roditelji su u Vijetnamu pokušali da ostvare porodično samoubistvo – vezali su bombu za tijelo i zagrlili svoju ćerku.

Ipak, iako su njeni roditelji izgubili život u eksploziji, Hejven je nekim čudom preživjela. Istina, amputirane su joj obje noge ispod koljena zbog teških povreda, ali Hejven je dobila drugu šansu, piše španska „Marka“.

Uprkos tome, 18-godišnjakinja koja se takmiči pod zastavom SAD, ne zamjera svojim roditeljima.

To je život koji nikad nisam živjela, ne sjećam ga se. Izgubila sam samo noge, a mogla sam da izgubim život“, rekla je ova hrabra djevojka novinarima u Tokiju.

Ona će SAD predstavljati u trkama na 100 metara leđno u kategoriji SB7 i 200 metara mješovito u kategoriji SB8. Hejven je dobila novu porodicu šest mjeseci nakon velike nesreće koju je doživjela – usvojili su je Amerikanci Bob i Šeli Šeperd. S njima je odrastala u Mizuriju, ali i sa još četiri starije sestre i dva brata.

Vrlo sam im zahvalna što su me spasili. Dali su mi sve. Uvijek sam se šalila sa braćom i sestrama da sam ja čudesna djevojčica i miljenica mame i tate.“

Američku paraolimpijku takođe karakterstiše i sjajan humor.

„Uvijek treba gledati pozitivne stvari u životu. Znam da sam imala vrlo loše okolnosti, ali dobila sam drugu priliku. Prihvatila sam da sam jedinstvena i to mi je promijenilo život. Prihvati ono što ne možeš da promijeniš, a mijenjaj ono što možeš.“

Hejven sarađuje i s fondacijama koje edukuju djecu o sportu s invaliditetom, a u bazenu trenira osam puta nedjeljno. Trenira i „crossfit“, gdje se takođe takmiči. Bavi se modelingom, a hobi joj je slikanje. Čak je radila i za modne kuće kao što je „Tomi Hilfiger.

„Shvatila sam da savršeno tijelo ne postoji. Samo nekoliko ljudi ima takav tip tijela i takav životni stil. Ako se osvrnete, svi imamo male izbočine i natekline i svi smo nesavršeni. Što se tiče mojih ciljeva u Tokiju, tu sam da budem svoja i da se zabavim“, poručila je Hejven Šeperd.