Naslovna Region Protest radnika Fijata u Beogradu: Blokiran auto-put kod Sava Centra

Protest radnika Fijata u Beogradu: Blokiran auto-put kod Sava Centra

0

Radnici kragujevačkog Fijata blokirali su auto-put kod mosta Gazela na Novom Beogradu. Oni su autobusima i automobilima stigli u glavni grad da, kako kažu, izraze nezadovoljstvo zbog načina na koji se rešava pitanje viška zaposlenih u preduzeću čiji je većinski vlasnik italijanska kompanija Stelantis, a manjinski Vlada Srbije. Istakli su i da ne prihvataju socijalni program koji im je ponuđen i da insistiraju da otpremnina za one koji napuštaju fabriku bude 1.000 evra po godini staža, a ne 200 evra kao što im nudi poslodavac.

Za Euronews Srbija je u kabinetu premijerke potvrđeno da su radnici odbili sastanak u Vladi Srbije danas u 16:30 časova, a njihovi predstavnici ističu da žele da pregovaraju samo uz pisane garancije Vlade Srbije.

Predstavnik radnika Đorđe Milojević kaže da su predstavnici radnika tražili da dođu sinoć ili jutros na sastanak u Vladu Srbije i da su insistirali da odbiju pisane garancije o uslovima koje Stelantis nudi, ali da iz Vlade Srbije nisu pristali na to

„Mi čekamo premijerku i predsednika države da nam daju pisane garancije. Čekamo da nas neko pozove. Ako nas danas ne prime, dalje ćemo se organizovati da protestujemo u Kragujevcu“, rekao je Milojević.

On je istakao da je prvi zahtev zaposlenih da ostanu da rade u fabrici u Kragujevcu i dodao da ne žele da idu u Slovačku. Naveo je da se minimalan broj radnika od oko 140 prijavio.

„Tražimo normalan posao, a ne u propalim firmama u Kragujevcu. Tražimo otpremnine od 1.000 evra po godini staža za radnike Fijata“, rekao je Milojević.

Radnici su izjavili da za sada nije planirana šetnja ispred Vlade Srbije ili Predsedništva

Prethodno su radnici u petak saopštili da su pregovori sa Vladom Srbije propali, dok je premijerka Ana Brnabić i juče ponovila da to nije tačno. Brnabić je istakla da su radnici umesto pregovora izabrali izlazak na ulicu, jer nisu sačekali da se završi proces prijave za rad u inostranstvu, nakon kojeg bi trebalo da dobiju novu ponudu za socijalni program. Predsednica Vlade Srbije je rekla da je pitanje otpremnina stvar međusobnih pregovora, a ne razgovora preko medija.

 

Zaposleni u Fijatu su protestovali i u ponedeljak, kada su na dva sata blokirali magistralni put Kragujevac-Kraljevo-Čačak i najavili da će, ukoliko Vlada Srbije ne ispuni njihove zahteve, doći u Beograd. U ponedeljak je istekao rok za prijavu radnika za dobrovoljni odlazak u fabrike u Italiju, Slovačku, Nemačku i Češku, ali ni menadžment Stelantisa, ni Vlada još nisu saopštili koliko se radnika prijavilo. Prema ranijim najavama, posla u njihovim pogonima van Srbije ima za oko 1.000 radnika, a u prvom krugu, do prošlog petka, se prijavilo samo 140 radnika, zbog čega je taj rok produžen do 20. juna.

Šta Stelantis i Vlada Srbije nude

Vlada Srbije i Stelantis su pre nekoliko dana saopštili da je utvrđen takozvani broj zaštićenih radnika, odnosno da je sada poznata struktura ljudi koji neće dobiti socijalni program, već će ostati zaposleni u Fijatu u Kragujevcu i u naredne dve godine.  Naveli su da će u tom procesu, biti zaštićene ranjive kategorije i žene i da će garantovati radna mesta onima koji se odluče za rad u inostranstvu. Potvrđeno je obavezivanje Stellantisa da će garantovati radna mesta zaposlenima FCA Srbija koji će provesti jedan period u inostranstvu nakon što se vrate u Srbiju, kao i da isti uslovi za rad u inostranstvu kao za FCA Srbija važe i za FCA Plastiku, Slobodnu zonu FAS, FAS Akademiju

U zaštićene ranjive kategorije i žene spadaju: žene na trudničkom ili porodiljskom odsustvu, majke sa decom kojoj je potrebna posebna briga, samohrani roditelji maloletne dece (udovci/udovice), majke sa decom do 5 godina, žene u procesu vantelesne oplodnje i osobe sa teškim invaliditetom.

Što se tiče plana transformacije, Stellantis je unapredio program koji se tiče rada u inostranstvu (tokom perioda od 18 do 24 meseca) tako da će bonus za podršku zaposlenima za rad u inostranstvu biti isplaćen u dve rate, veći deo iznosa pre polaska, a niži po povratku u Srbiju. Tako će radnici koji se odluče za Slovačku primiće 11.000 unapred, a bonus od 6.000 evra biće im isplaćeno kada se vrate u Srbiju.

Vlada Srbije i FCA Srbija navode da će omogućiti zaposlenima da imaju bar tri perioda pauze tokom godine kako bi mogli da se vrate u Srbiju, kao i da će omogućavati da se zaposleni i njihove porodice periodično sastaju, organizovanjem redovnih autobuskih linija iz Kragujevca ka fabrikama u inostranstvu.

Radnici ukazuju da je najveći problem dug vremenski period koji bi trebalo da provedu u inostranstvu i navode da nisu upoznati sa uslovima kojima bi bili izloženi u Italiji ili Slovačkoj.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube