Naslovna Izdvajamo Rusi i Kinezi u Ujedinjenim nacijama jasno stavili do znanja Vjosi Osmani...

Rusi i Kinezi u Ujedinjenim nacijama jasno stavili do znanja Vjosi Osmani šta je Priština u UN-u: Možda mislite da imate kabinet ali ste ovdje kao privatno lice

0

Priština mora da opozove nerazumne odluke i prekine jednostrane akcije koje podstiču tenzije i konfrontaciju! Osnivanje ZSO je važan dio Briselskog sporazuma iz 2013. godine, i vlasti u Prištini su se izričito obavezale u ovom pogledu. Oni moraju da poštuju svoje obaveze.

Tim riječima je Fu Kong, predstavnik NR Kine, juče govorio na sjednici SB UN.

Prema njegovim riječima, SB UN bi trebalo da nastavi da se bavi pitanjem KiM, a Priština da poštuje i osigura bezbjednost osoblja i prostorija UNMIK-a i da omogući nesmetan rad UNMIK-a.

– Rusija je prošlog mjeseca zatražila otvoreni sastanak povodom 25. godišnjice NATO bombardovanja SR Jugoslavije. Prošlo je 25 godina od rata NATO-a protiv Jugoslavije, ali taj rat je daleko od istorije. Situacija na Kosovu ostaje napeta – dodao je predstavnik Kine.

Ruski ambasador Vasilij Nebenzja je rekao da je Vjosa Osmani prekršila pravila UN, i da bi ostatak „delegacije“ Prištine barem trebalo da sjedi u drugom dijelu sale, a ne tačno iza govornika.

Naime, ambasador tzv. Kosova u SAD Iljir Dugoli pokušao je da zamijeni Vjosu Osmani na sjednici SB UN o Kosovu.

Sekretarijat UN zamolio Iljira Dugolija da ustane i napusti sto u trenutku kada je pokušao da zamijeni Osmanijevu, a i predstavnik Rusije ukazao je na to.

Kada je Osmanijeva izvela žene za koje tvrdi da su silovane tokom rata, Nebenzja je rekao da ga je predsjednik Vučić preduhitrio u reakciji.

– Ovo je očigledno kršenje procedura – kazao je Nebenzja.

Nakon što je Osmanijeva rekla da su te žene i savjetnice u njenom „kabinetu“, Nebenzja je odmah odgovorio da gospođa Osmani može da misli da ima neki kabinet, ali je u SB UN prisutna kao privatno lice.

Nebenzja se posle sjednice sastao i sa Vučićem, sa kojim je razgovarao o brojnim temama, uključujući i jučerašnju sjednicu UN.

– Važno je da je predsjednik Vučić lično učestvovao i istakao koliko je to pitanje važno, važno za Srbiju, za Balkan kao i za region – rekao je Nebenzja novinarima nakon sastanka sa Vučićem.

On je povodom inicijative Nemačke i još nekoliko zemalja da se usvoji rezolucija o Srebrenici rekao da ta inicijativa nije usmjerena na nacionalno pomirenje, već da može i da podstakne tenzije na Balkanu i da dovede do posljedica koje autori rezolucije možda nisu ni predvidjeli kada su je predložili.

On je naglasio da Rusija, kao i mnoge zemlje članice UN, neće podržati tu rezoluciju.

– Ova rezolucija otvara Pandorinu kutiju. Ako se usvoji ova rezolucija to bi otvorilo put drugim zemljama koje imaju slične probleme da izađu sa svojim problemima. I mogu vam navesti jedan primjer. Njemačka, koja stoji iza te rezolucije, iako tehnički nije originalni kosponzor, odgovorna je za najveći i najokrutniji genocid u 20. vijeku, a tu mislim na Drugi svjetski rat – rekao je Nebenzja.

Zbog toga, istakao je on, neće se iznenaditi ako u jednom trenutku, ukoliko se rezolucija usvoji, neko, a možda i Rusija, izađe sa rezolucijom o genocidu od strane nacističke Nemačke nad narodima Sovjetskog Saveza tokom Drugog svjetskog rata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: