Naslovna Svijet Velika Britanija u Ukrajinu šalje najveći paket vojne pomoći od početka rata:...

Velika Britanija u Ukrajinu šalje najveći paket vojne pomoći od početka rata: Čak 400 vozila

0

Rishi Sunak obećao je dosad najveći paket vojne podrške Velike Britanije za Ukrajinu i upozorio da se Vladimir Putin „neće zaustaviti na poljskoj granici“ ako Rusija dobije rat.

Premijer će u utorak posjetiti Poljsku kako bi razgovarao o evropskoj sigurnosti i prijetnji od Rusije s poljskim liderom Donaldom Tuskom i generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom, prije nego otputuje u Njemačku na sastanak s kancelarom Olafom Scholzom.
Velika Britanija planira Kijevu dati vitalnu opremu uključujući 400 vozila, više od 1600 projektila, 4 miliona komada streljiva, 60 čamaca, kao i dodatnih 500 miliona funti u vojnom finansiranju, čime će ukupan iznos ove financijske godine iznositi 3 milijarde funti.
“Odbrana Ukrajine od brutalnih ambicija Rusije ključna je za našu sigurnost i za cijelu Evropu. Ako se Putinu dopusti da uspije u ovom agresivnom ratu, on se neće zaustaviti na poljskoj granici. Ukrajinske oružane snage nastavljaju se hrabro boriti, ali trebaju našu potporu – i trebaju je sada. Ovaj paket pomoći će osigurati da Ukrajina ima ono što joj je potrebno da se bori protiv Rusije. Velika Britanija će uvijek igrati svoju ulogu na čelu evropske sigurnosti, braneći naše nacionalne interese i stojeći uz naše NATO saveznike”, rekao je Sunak uoči puta.
Velika Britanija je do danas obećala gotovo 12 milijardi funti pomoći Ukrajini od februara 2022., od čega je 7,1 milijarda funti za vojnu pomoć, a ostatak za humanitarnu i ekonomsku pomoć.
Njegova najava dolazi u trenutku kada je Zastupnički dom američkog Kongresa, nakon mjeseci odugovlačenja, konačno odobrio paket nove vojne pomoći Ukrajini od 61 milijarde dolara za pomoć u borbi protiv ruske invazije, nakon žestoke borbe unutar Republikanske stranke.
Dodatnih 500 miliona funti Velike Britanije, za koje su dužnosnici rekli da će doći iz rezervi Ministarstva financija, koristit će se za isporuku municije, protivzračne odbrane, bespilotnih letjelica proizvedenih u Velikoj Britaniji i inženjersku potporu ukrajinskoj bojišnici.
Ministarstvo odbrane također će poslati ono što je opisano kao najveći pojedinačni paket opreme iz Velike Britanije kako bi pomoglo u suzbijanju ruske invazije u zraku, kopnu i moru. Nejasno je koliko će to koštati, ali doći će iz postojećih budžeta Ministarstva odbrane.
Paket uključuje 60 plovila, više od 1600 udarnih i protuzračnih odbrambenih projektila; više od 400 vozila, uključujući 160 vozila zaštićene pokretljivosti “Hasky” i 162 oklopna vozila; kao i gotovo 4 miliona metaka za malokalibarsko oružje.
Ministar odbrane Grant Shapps rekao je: “Ovaj rekordni paket vojne pomoći dat će predsjedniku Zelenskom i njegovoj hrabroj naciji više opreme koja im je potrebna da izbace Putina i vrate mir i stabilnost u Evropi. Nikada nećemo dopustiti da svijet zaboravi egzistencijalnu bitku koju Ukrajina vodi, a uz našu trajnu podršku, oni će pobijediti.“
Na svom prvom ličnom sastanku s novim poljskim premijerom, Sunak će također nastojati produbiti britansko-poljske veze, nadovezujući se na postojeću odbrambenu i sigurnosnu saradnju. Također će ponuditi raspoređivanje RAF-ove eskadrile Typhoon koja će sljedeće godine provoditi NATO nadzor nad Poljskom.
Oko 400 britanskih vojnika stacionirano je u Poljskoj, dok ih je oko 8000 sudjelovalo u NATO vježbi Steadfast Defender u Poljskoj, najvećoj savezničkoj vježbi od hladnog rata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: