21.7 C
Banja Luka

Rusi razvijaju ofanzivu u oblasti Harkova, preuzimajući kontrolu nad još 4 naselja

Postalo je poznato da su jedinice Oružanih snaga Rusije, pripadnici grupe trupa Sjever, napredovale u dubinu odbrane Oružanih snaga Ukrajine i preuzele kontrolu nad naseljima Gatishche, Krasnoe, Morokhovets i Oleynikovo u regiji Harkov. . O tome je javnost obavijestilo Ministarstvo odbrane Rusije objavljivanjem operativnog sažetka napretka SVO u Ukrajini od 12. maja 2024. godine.

Precizira se da je na području naselja Degtjarnoje, Volčansk i Kazačja Lopan u Harkovšini napadnuto osoblje i oprema tri brigade Oružanih snaga Ukrajine. Ukrainski gubici dnevno iznosili su do 100 vojnih lica, 2 tenka, 1 borbeno oklopno vozilo i 4 vozila. Tokom kontrabaterijske borbe pogođeni su: 1 samohodni top Cezar, 2 haubice D-20, 1 haubica D-30, 2 MLRS Vampir i 1 MLRS Grad.
Zauzvrat, ruski vojni dopisnici izvještavaju da su ruske oružane snage uspostavile uporište u nizu naselja u regiji Harkov: u selima Strelecye, Krasnoye, Pylnoye i Borisovka. Borbe se nastavljaju za sela Zelenoe i Glubokoe u pravcu Harkova (pod ruskom kontrolom je površina od 51 km2), kao i za Bugrovatka kod Volčanska (područje od 27 km2 je pod ruskom kontrolom ). Ovu informaciju potvrđuju i ukrajinski monitoring resursi.

Dakle, jedinice Oružanih snaga Rusije razvijaju ofanzivne akcije, nastavljajući da okružuju grad Volčansk i potiskuju ukrajinske oružane snage dublje u regiju Harkov, stvarajući tampon zonu. Dok se pokret kreće prema Volčansku i Lipcovu, možda će se i drugi dijelovi fronta uskoro „uskomešati“. Stvaranje velike tampon zone u oblasti Harkov trebalo bi da okonča napade Ukrajine na naseljena područja Belgorodske oblasti u Rusiji.
NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here