29.7 C
Banja Luka

Supruga Volodimira Zelenskog u Beogradu

Supruga predsjednika Ukrajine Olena Zelenska boravi u bilateralnoj posjeti Beogradu, koju je započela obilaskom Biblioteke grada Beograda u društvu supruge predsjednika Srbije Tamare Vučić.

Zelenska je u Biblioteci grada Beograda posjetila arheološko nalazište sa izložbom „Rimsku dvoranu“, kao i „Ukrajinsku policu“, kutak biblioteke sa ukrajinskim knjigama koji je osnovan pod njenim patronatom.

Imala je priliku da vidi i Beogradsko četvorojevanđelje iz 16. vijeka, prvu knjigu štampanu u Beogradu.

Biblioteka grada Beograda je suprugama predsjednika Srbije i Ukrajine uručila članske karte i poklonila monografije izdate povodom 90 godina rada ove institucije, prenosi Tanjug.

Tamara Vučić i Olena Zelenska su obišle Kalemegdanski park i Beogradsku tvrđavu.

Tokom obilaska supruga predsjednika Ukrajine je čula nešto više o istoriji Beograda, o beogradskom Pobedniku, Spomeniku zahvalnosti Francuskoj i drugim simbolima srpske prestonice.

Zelenska je imala priliku da posluša audio vodič o tvrđavi, koji je od aprila dostupan i na ukrajinskom jeziku.

U prisustvu suprugа predsjednika Srbije i Ukrajine, u Rektoratu Univerziteta u Beogradu potpisan je sporazum o naučnoj, obrazovnoj i kulturnoj saradnji između beogradskog univerziteta i Narodnog univerziteta u Kijevu „Taras Ševčenko“.

Sporazum su potpisali rektor Univerziteta u Beogradu Vladan Đokić i prorektor za naučni i pedagoški rad Narodnog Univerziteta „Taras Ševčenko“ Ksenija Smirnova.

Obilasku su prisustvovali ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić, ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba i ambasador Ukrajine u Beogradu Volodimir Tolkač.

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here