24.7 C
Banja Luka

Putin smijenio Šojgua

Ruski predsjednik Vladimir Putin predložio je smjenu svog ministra odbrane i dugogodišnjeg saveznika Sergeja Šojgua nakon više od dvije godine rata u Ukrajini, objavio je upravo gornji dom parlamenta.

Šojgu je na čelu ruskog ministarstva odbrane bio duže od 11 godina.

Putin je imenovao Šojgua za sekretara Savjeta bezbjednosti Ruske Federacije, saopštila je pres služba Kremlja, prenosi Tanjug.

U saopštenju se navodi da je Putin potpisao Ukaz o imenovanju Šojgua na tu funkciju, prenosi Interfaks.

Putin je takođe razriješio Nikolaja Patruševa sa mjesta sekretara Savjeta bezbjednosti Rusije zbog „njegovog prelaska na drugo radno mjesto“.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da će naknadno biti saopšteno koju će funkciju Patrušev obavljati, prenosi Tanjug.

Prema njegovim riječima, na mjestu načelnika generalštaba neće biti promjena.

Kako je prethodno objavljeno na Telegram kanalu Savjeta federacije, Putin je predložio imenovanje dosadašnjeg potpredsjednika Vlade Andreja Belousova za ministra odbrane.

Prema saopštenju, ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov zadržaće poziciju.

Novoizabrani ruski premijer Mihail Mišustin podnio je u subotu Državnoj dumi predlog kandidata za ministare u njegovoj vladi, izuzev za ministre iz sektora bezbjednosti i spoljnih poslova.

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je u petak ukaz o ponovnom imenovanju Mihaila Mišustina za premijera Ruske Federacije.

Prema ukazu, Mišustin će imati deset zamjenika, uključujući jednog prvog potpredsjednika vlade, jednog potpredsjednika vlade – opunomoćenog predstavnika predsjednika države u Dalekoistočnom federalnom okrugu i jednog zamjenika premijera, odnosno predsjednika Kabineta ministara, prenosi TASS.

Nakon što je Putin u utorak položio zakletvu i preuzeo novi, peti predsjednički mandat, ruska vlada je, u skladu sa Ustavom Ruske Federacije, podnijela ostavku.

Putin je u januaru 2020. godine razriješio vladu Dmitrija Medvedeva i predložio ruskoj Državnoj dumi Mihaila Mišustina za premijera koji je u to vrijeme bio šef Federalne poreske službe.

Tada, prvi put u istoriji Državne dume, nijedan poslanik nije se izjasnio protiv budućeg premijera – 383 njih je bilo „za“, dok je 41 bio uzdržan.

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here