Naslovna Izdvajamo RUSI SPREMAJU „PAKETE“ ZA ZAPADNE TENKOVE! Moćni roboti uskoro na frontu u...

RUSI SPREMAJU „PAKETE“ ZA ZAPADNE TENKOVE! Moćni roboti uskoro na frontu u misiji „PRONAĐI I UNIŠTI!“

0

U prošli petak je bivši šef ruske svemirske agencije Dmitrij Rogozin objavio snimak na Telegramu na kom se čini da bespilotno kopneno vozilo „marker“ (UGV) ispaljuje probne protivtenkovske rakete „kornet“.

Još u januaru, Rogozin, koji sada predvodi vojnu grupu Carski vukovi, rekao je da će platforma „marker“ proći „vatreno krštenje“ kroz testiranje u Donbasu. U intervjuu ruskim državnim medijima, Rogozin je uporedio vozila „marker“ i njihove protivtenkovske rakete protiv naprednih borbenih tenkova standarda NATO-a ubrzo nakon što su SAD i Nemačka objavile da će u Ukrajinu poslati tenkove „abrams“ i „leopard 2“.

– Čim počnu isporuke tenkova „abrams“ i „leopard“ ukrajinskim trupama, „marker“ će dobiti odgovarajuću elektronsku sliku i moći će automatski da otkrije i pogodi američke i nemačke tenkove – rekao je Rogozin za RIA Novosti.

 

 

Rusija je ranije tvrdila da protivtenkovske rakete „kornet“ mogu da unište glavne borbene tenkove nemačke proizvodnje „leopard 2“.

Ali testovi koje je Rogozin objavio verovatno neće odgovarati okruženjima sa kojima će se borbeni robot „marker“ suočiti nadalje, prema ekspertu za vojnu tehnologiju Semjuelu Bendetu.

– Testovi se sprovode na otvorenom polju, bez ruševina, jarkova ili zgrada – napisao je on na Tviteru.

Iako Ukrajina ima tako otvorene prostore, verovatno je da će u pravoj borbi „marker“ imati komplikovanije okruženje za proboj, dodao je on.

„Marker“ takođe prilikom testa ispaljuje protivtenkovske rakete dok miruje, primetio je Bendet. Verovatnije je da će se pomerati u stvarnom borbenom scenariju, rekao je on.

 

 

Prošle nedleje su ruske državne novinske kuće objavile da će „marker“ ući u „serijsku proizvodnju“ za upotrebu u Ukrajini. Opremljen protivtenkovskim raketnim sistemom Кornet, borbeni robot će biti „brzo lansiran“ za upotrebu od strane ruskih snaga u ratu, izvestila je državna novinska agencija RIA Novosti.

Rogozin je 2. februara rekao da su četiri borbena robota „marker“ stigla u Ukrajinu „strogo po planu“.

Bendet je ranije rekao za „Njuzvik“ da je borbeni robot „marker“ sa veštačkom inteligencijom razvijen da zameni borce u opasnim misijama i da ove operacije učini efikasnijim.

– Svrha izgradnje takvih sistema je da ih učinimo potrošnim – dodao je on.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube