Naslovna Najnovije Rusi tvrde: SAD poslale voz u Ukrajinu, u njemu su ‘BZ’, ‘C...

Rusi tvrde: SAD poslale voz u Ukrajinu, u njemu su ‘BZ’, ‘C Riot’ i ‘VR Riot’

0

SAD namjeravaju da organizuju provokaciju u Ukrajini upotrebom toksičnih supstanci, okrivljujući pri tome Rusiju, kaže ruski zvaničnik.

Načelnik Snaga za radijacionu, hemijsku i biološku zaštitu Oružanih snaga Rusije Igor Kirilov je rekao da je o tome govorio i bivši američki ambasador u Moskvi.

Naime, on tvrdi da je 22. februara jedna uticajna američka nevladina organizacija održala konferenciju o događajima u Ukrajini na kojoj je bivši američki ambasador u Moskvi Džon Salivan rekao da ruske trupe planiraju da upotrijebe hemijsko oružje u zoni specijalne vojne operacije.

“Ovu informaciju smatramo kao namjeru samih Sjedinjenih Američkih Država i njihovih saučesnika da izvrše provokaciju u Ukrajini koristeći toksične hemikalije“, rekao je Kirilov.

Kako je naveo oficir, SAD očekuju da u uslovima borbenih dejstava međunarodna zajednica neće moći da organizuje efikasnu istragu o njihovoj hemijskoj provokaciji.

Prema američkom planu, tvrdi on dalje, u tom slučaju će pravi organizatori i izvođači moći da izbjegnu odgovornost, a krivica će biti svaljena na Rusiju.

Istovremeno, dodaje, Zapad je već isporučio hemikalije Ukrajini, prenosi „Sputnjik“.

“Ministarstvo odbrane… dobilo je informacije da je 10. februara 2023. godine u Ukrajinu (Kramatorsk) stigao voz, u čijem se jednom vagonu nalazio tovar hemijskih supstanci, u pratnji grupe stranih državljana. Vagon je otkačen i odvučen na teritoriju Kramatorskog metalurškog kombinata ‘Kujbišev’, gdje su pod kontrolom Službe bezbjednosti Ukrajine i predstavnika komande Oružanih snaga Ukrajine hemikalije istovarene“, rekao je ruski general.

Prema njegovim riječima, tovar se sastojao od 16 hermetički zatvorenih metalnih kutija, od kojih je osam imalo znak za hemijsku opasnost, natpis “BZ“ i oznaku sa dvije crvene linije, što odgovara klasi otrovnih materija sa privremenim detoksikacionim dejstvom.

Pet sanduka imalo je oznaku “C Riot“, a tri su označene kao “CR Riot“ sa jednom crvenom linijom koja označava iritirajuća sredstva.

Hemikalije su utovarene na oklopna vozila američke proizvodnje, koja su u sastavu konvoja otišla do linije borbenih dejstava, navodi on dalje.

Osim toga, tvrdi, u Kramatorsku je 19. februara istovareno 11 vagona sa geler municijom sa posebnim oznakama.

„Ranije su takve granate u Sjedinjenim Američkim Državama unaprjeđivane za podmuniciju sa tečnim recepturama iritanasa, dodao je Kirilov.

Prema njegovim riječima, granate su istovarene noću u predgrađu, a na vagonima su bile obilježene natpisima “Građevinski materijali“ i “Cement“.

NATO je takođe planirao da Ukrajini isporuči veliku seriju zaštitne opreme, dodao je on.

„Prioritet imaju protivotrovi za organofosforne toksične supstance kao što su sarin i soman – 600 hiljada ampula, antikonvulzanti – tri miliona tableta, preparati za detoksikaciju iperita, luizita i derivata cijanovodonične kiseline inhibitora hloracetofenona – 750 hiljada bočica”, precizirao je Kirilov.

Ovim zadatkom direktno se bavi Evroatlantski centar za koordinaciju odgovora na katastrofe.

“Istovremene isporuke toksičnih hemikalija i sredstava zaštite od njih ukazuju na pokušaj sprovođenja provokacija velikih razmjera upotrebom vojne psihotropne otrovne supstance BZ tokom sukoba“, primijetio je Kirilov.

On je podsjetio da je, u skladu sa Konvencijom o hemijskom oružju, BZ kontrolisana hemikalija i nalazi se na drugoj listi, a njegova upotreba je zabranjena članom 1 Konvencije.

Ova supstanca izaziva akutnu psihozu, dezorijentaciju, halucinacije i oštećenje pamćenja.

“SAD su objavile o potpunom uništenju zaliha BZ još 1990. godine, kada je bačeno oko 50 tona ove supstance, ali su uzorci ostavljeni. Osim toga, u današnje vrijeme sačuvana je mogućnost sinteze prekursora BZ na bazi farmaceutskih proizvodnih kapaciteta u obimu do nekoliko desetina tona godišnje“, istakao je Kirilov.

Prema njegovim riječima, BZ je standardni otrovni gas američke vojske koji su SAD naširoko koristile tokom rata u Vijetnamu. Osim toga, Vašington i njegovi saveznici više puta su koristili municiju punjenu hemijskim supstancama tokom vojnih sukoba u Avganistanu, Iraku i Siriji.

Prema njegovim riječima, ruski stacionarni i mobilni sistemi za praćenje radijaciono hemijsko biološke situacije raspoređeni u zoni specijalne vojne operacije omogućavaju blagovremeno otkrivanje hemijskih prijetnji i pravovremeno reagovanje na njih. Takođe, analitičke mogućnosti hemijskih laboratorija koje su dostupne u Ministarstvu odbrane Rusije omogućavaju pouzdano određivanje ne samo vrste hemikalije koja se koristi, već i zemlje proizvođača.

“Tako je, na primjer, nadaleko poznata… informacija o upotrebi improvizovane municije protiv ruskih trupa pomoću bespilotnih letjelica. Istrage su pokazale da je riječ o municiji termičkog dejstva koja je sadržala zapaljive oksidatore i aditive, od kojih su neki proizvedeni u Češkoj“, objasnio je Kirilov.

General je ukazao na posljedice takvih dejstava SAD.

“Upozoravamo da ćemo u slučaju provokacija upotrebom toksičnih hemikalija, prave krivce identifikovati i kazniti“, naglasio je Kirilov.

Za svoje tvrdnje, međutim, nije iznio konkretne dokaze.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube