Naslovna Najnovije Rusija će prvi put predstaviti međunarodnoj javnosti „jars“ i „avangard“

Rusija će prvi put predstaviti međunarodnoj javnosti „jars“ i „avangard“

0

Lanser mobilnog kompleksa „jars“ Raketnih snaga strateške namene Rusije (RVSN) i pokretački blok najnovijeg kompleksa „avangard“ će prvi put biti predstavljeni na forumu „Armija-2023“, izjavio je komandant RVSN-a general-pukovnik Sergej Karakajev.

„Prvi put će u kongresno-izložbenom centru ‘Patriot‘ biti predstavljen veliki broj naoružanja, vojne i specijalne tehnike RVSN. S obzirom na brojna obraćanja i želje stalnih posjetilaca foruma i veterana raketnih jedinica, zajedno sa tradicionalnom startnim lanserom ‘topolь’, prvi put će biti prikazan autonomni lanser i mašina za obezbjeđivanje borbenog dežurstva mobilnog raketnog kompleksa „jars“, rekao je Karakajev u intervjuu listu „Krasnaja zvezda“.

Međunarodni vojno-tehnički forum „Armija-2023“ će biti održan 14-20. avgusta u podmoskovskom parku „Patriot“.

Prema riječima generala publici će prvi put biti pokazan pokretački blok međukontinentalne balističke rakete „avangard“ koja je smještena na specijalnom transportnom agregatu.

Istakao je da će na forumu biti predstavljena mašina za dalekometno deminiranje „listva“, pomoću koje se obezbjeđuje prohodnost puteva za manevre raketnih jedinica pri izvršavanju borbenih zadataka.

Osnovni kompleks „avangard“ je hiperzvučni upravljački borbeni blok koji se kreće ka cilju pomoću međukontinentalne balističke rakete (MBR) UR-100N UTTH/RS-28. Razvija brzinu oko 9,5 kilometara u sekundi, što mu čak i bez borbene jedinice daje kinetičku energiju ekvivalentnu 18 tona TNT-a. Predviđen je za prevazilaženje protivraketne odbrane neprijatelja. Na bojno dežurstvo je postavljen 27. decembra 2019. godine.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube