Naslovna Svijet Rusija drugi najveći svjetski proizvođač nafte, pretekla Saudijsku Arabiju

Rusija drugi najveći svjetski proizvođač nafte, pretekla Saudijsku Arabiju

Rusija je pretekla ove godine Saudijsku Arabiju po dnevnoj proizvodnji nafte i postala drugi najveći svetski proizvođač „crnog zlata“ poslije SAD-a, objavio je državni zavod za statistiku Rostat.

Prema podacima statistike, Rusija je proizvodila u prosjeku 10,36 miliona barela nafte dnevno u periodu januar-maj 2021. godine, dok je prosječna američka proizvodnja iznosila 11,10 miliona barela dnevno, što tu zemlju čini najvećim proizvođačem ovog energenta na svijetu u posmatranom periodu, prenosi Russia Today.

Na trećem mjestu je Saudijska Arabija koja je u prvih pet mjeseci u prosjeku pumpala 8,27 miliona barela nafte dnevno.

Nafta je u ukupnom ruskom izvozu realizovanom od januara do kraja maja učestvovala sa 41,3 procenta. Ipak, izvoz nafte iz Rusije tokom prvih pet mjeseci 2021. bio je manji za 16,9 posto u odnosu na prethodni izvještajni period i iznosio je 50,8 miliona tona.

Sveukupno, Rusija je u ovoj godini proizvela 212,3 miliona tona nafte, što je za 6,2 odsto manje na godišnjem nivou.

Očekuje se rast proizvodnje ruske nafte u narednim mjesecima, budući da je ranije ovog mjeseca postignut sporazum između Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) i njenih saveznika o povećanju pumpanja za 400.000 barela dnevno počev od avgusta .