Naslovna Najnovije Zvezdini majstori krenuli ka Ligi šampiona: Kairat petardiran, neka se spremi Šerif!...

Zvezdini majstori krenuli ka Ligi šampiona: Kairat petardiran, neka se spremi Šerif! (VIDEO)

Dva gola Kataija, po jedan Dionija, Ivanića i Falka, obezbeđena jesen u Evropi – 5:0.

Bilo je neophodno da samo jedna iskra raspali vulkan samopouzdanja, a onda se stvorila lavina koja je progutala sve protivničke nade. Crvena zvezda je demonstrirala ozbiljne evropske domete i na prilično ubedljiv način eliminisala Kairat u drugom kolu kvalifikacija za Ligu šampiona. Srpski šampion je zapucao iz kompletnog napadačkog arsenala koji je izneo na travu stadiona Rajko Mitić, dva gola je postigao potpuno probuđeni majstor Aleksandar Katai, dok su se po jednom u strelce upisali Lois Dioni, Mirko Ivanić i Filipo Falko – 5:0 (3:0).

Ekipa Dejana Stankovića je već obezbedila evropsku jesen, pošto prolaskom u treće kolo kvalifikacija za Ligu šampiona ima zagarantovano mesto u Ligi konferencija. Ipak, nema dileme da će crveno-beli pokušati da odu korak dalje u okršajima sa moldavskim Šerifom, a potom i da pojure konačan cilj – elitno klupsko takmičenje.

Večerašnje izdanje srpskog šampiona definitivno je dalo prostora crveno-belima za pravljenje takvih planova, iako je na najvećem srpskog stadionu bila prisutna ozbiljna bojazan od večerašnjeg meča, posle bledog izdanja u Almatiju. Ipak, već u uvodnim minutinma meča bilo je jasno da je prisutna ozbiljna razlika u klasi između dva tima. Zvezda je bila dominantna, sigurna, razigrana, precizna, sve to je sa druge strane nedostajalo nemoćnoj ekipi Kirila Kekera.

Nošena fantasičnom energijom svojih najmlađih navijača Crvena zvezda je od starta utakmice napadala u naletima. Kairatova stara boljka, gostujući teren, kao dodatno da se pojačala pod utiskom atmosfere na stadionu Rajko Mitić, pa je na Marakani dugo igrao samo jedan tim.

Već nakon pokušaja Marka Gobeljića u šestom minutu bilo je jasno da ekipa Dejana Stankovića ima poprilično prostora da na različite načine ugrozi protivnički gol. Sa Gelorom Kangom u manevru domaćin je značajno dobio na pas igri i njenom rotoku. Dodatan ton davao je i štoperski tandem Dragović-Pankov, koji je radio ono na čemu insistira temperamentn stateg crveno-belih od svog dolaska na klupu, a to su kvalitetna dodavanja iz poslednjeg linije. Onda kada bi lopta stizala do navale, tu su komandu preuzimali Ivanić i Katai, koji su uz Dionija i Falka konstatno pretili nesigurnom Ustimenku.

Aleksandar Katai kao da se sve ovo vreme od početka čuvao za meč ovakve važnosti, što je najpre demostrirao majstorijom u devetom minutu, kada je u svom stilu ušao sa levog boka i preciznim udarcem sa 25 metara pogodio suprotan ugao. Majstor iz Srbobrana definitivno je na pravi način tempirao formu i sigurno će biti glavna napadačka osovina i u ovom kvalifikacijama. Odlično je koristio sjajne kretnje prave radilice Mirka Ivanića i vrebao situacije iz kojih će ugroziti protivničku mrežu, a onda se došlo do poteza utakmice u 42. minutu. Bio je to prekid sa ivice kaznenog prostora iskosa sa leve strane, nimalo lagano za realizaciju, ali Katai na sajajan način nasamario Ustimenka i oduševio Marakanu. Usledio je udarac koji se ne brani, u suprotan ugao i malu mrežu.

Ozbiljan ton Zvezdinom napadu doneo je i Lois Dioni. Popularni Crni bik na delu je demonstrirao svoje mogućnosti. Možda nema onakav povratan pas kao Dijego Falčineli, ali za razliku od Italijana deluje daleko opasnije po protivnički gol. Konstatno kruži po spoljnim kaznenog prostora, ali i kad se vrati unazad može da bude vrlo koristan u otvaranju kontranapada. Često u kontaktu sa rivalom završi na zemlji, ali i tada pruži maksimalan trud da odigra loptu do saigrača. Da može ozbiljno da „opali“ po lopti pokazao je u 21. minutu, kada je iskosa sa desne strane snažnim udarcem matirao Ustimenka. Mora se priznati i da taj gol najviše ide na dušu prilično nesiurnog golmana kazahstanskog šampiona. Udarci iz daljine su mu definitivno ozbiljna boljka i to su crveno-beli u potpunosti iskoristili da praktično reše pitanje prolaska u treće kolo. Naravno, nikako se ne sme umanjiti ni kvalitet Dionijevog udarca, koji je izabrao idealan trenutak za udarac i precizno gađao.

Marko Gobeljić je bio taj koji je tokom prvog poluvremena konstatno davao ritam ekipi i ponavljanjima pravio poteškoće levoj strani Kairatove odbrane, dok se na startu drugog poluvremena težište prebacilo na suprotan ugao. U 49. minutu na sjajan način pometnju u defanzivnoj liniji iskoristio Milan Rodić, pravovremeno uposlio Mirka Ivanića, a onda se i vezista iz Bačkog Jarka našao u situaciji da kruniše sve ono što donosi Zvezdinoj igri. Lepo se namestio i od prečku matirao nemoć Ustimenka.

Da nije bilo pogotka iz 56. minuta, Filipo Falko bi još jednom ostao nedorečen u crveno-belom dresu. Ovako, Italijan je konačno uspeo ono što je konstantno pokušavao, probio je bedem ispred sebe, izdržao nekoliko kontakata, a onda precizno pogodio suprotan ugao. U igri Italijana vidi se vanserijski dar, ali mu je nedostajao baš ovaj trenutak, što se videlo po načinu na koji je proslavio pogodak.