22.7 C
Banja Luka

Rusija objavila novi snimak hipersonične rakete! „Napada kao meteorit“ /VIDEO/

Rusija objavila novi snimak hipersonične rakete „Avangard“, koja je spremna za upotrebu, što britanski Dejli Mejl tumači kao još jednu nuklearnu prijetnju Zapadu.

Na snimku se može vidjeti kako je oružje – koje prema ciljevima putuje brzinom 27 puta većom od brzine zvuka – spušteno u podzemni lansirni silos u region Orenburg u jugozapadnoj Rusiji, u blizini granice s Kazahstanom.

Ovaj projektil koji nosi hipersonično oružje s nuklearnom bojevom glavom ispaljuje se izvan Zemljine atmosfere prije nego što se spusti na bilo koju metu u svijetu za manje od 30 minuta. Barem tako tvrdi Moskva.

Kao i za druge ruske hipersonične raketne sisteme, ruski predsjednik Vladimir Putin tvrdi da Zapad nema načina da zaustavi ovaj projektil.
Današnje postavljanje projektila koji se kreće brzinom većom od 32.000 km/h dolazi nakon tri uzastopna dana u kojima je Kremlj rasporedio nuklearne projektile „Jars“ u regionima Kaluga i Tver.
Ruski državni mediji u četvrtak su objavili video-snimak na kom se vidi kako se raketa “Jars”, koja može da nosi nuklearnu bojevu glavu i dosegne mete u cijeloj Evropi i u SAD-u, spušta u lansirni silos u bazi Kozelski, oko 250 kilometara južno od Moskve.
Putin je ranije tvrdio da “Avangard” napada „kao meteor“ i da ga ne može zaustaviti nijedan postojeći protivvazdušni sistem.
Nazvao ga je „novom vrstom strateškog oružja“, koje je prvi put raspoređenp 2019. godine.

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here