Naslovna Izdvajamo Rusija prelazi na nacionalne valute: Koristićemo rublju i juan umjesto dolara i...

Rusija prelazi na nacionalne valute: Koristićemo rublju i juan umjesto dolara i evra

0

Rusija prelazi na nacionalne valute prilikom plaćanja energenata, postaju aktuelni juan i rublja, a evro i dolar će uskoro biti napušteni, rekao je zamjenik ruskog premijera Aleksandar Novak u emisiji „Moskva, Kremlj, Putin“ prenio je kanal „Rusija 1“.

Prema njegovim riječima trend dominantnijeg korišćenja dolara i evra se već promijenio.

– Uzeli smo u obzir probleme sa kojima se suočavamo kada koristimo strane valute, i zato prelazimo samo na nacionalne, koristimo rublju i juan – rekao je Novak.

– Nastavićemo u ovom pravcu. Naše kolege iz Kine uveliko plaćaju gas samo u juanima, a djelimično i naftu. Plaćaju i rubljama. Planiramo da unaprijedimo saradnju i da međusobna plaćanja budu samo u nacionalnim valutama – dodao je ruski zvaničnik.

Prema njegovim riječima, postoji veliko interesovanje za kupovinu ruskih energenata, za šta je potrebno stvoriti mehanizme plaćanja.

Ranije je u intervjuu za TASS Novak rekao da će udeo transakcija u nacionalnim valutama nastaviti da raste, kao i trgovina juanima, indijskim rupijama, turskim lirama i ruskim rubljama. Takve transakcije su, prema njegovim riječima, već postale uobičajena praksa na tržištu.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube