20.7 C
Banja Luka

Rusija rasporedila nuklearno oružje duž svoje granice sa Finskom!

Ruska vojska rasporedila je taktičko nuklearno oružje duž svoje granice sa Finskom.

Operativno-taktički sistemi Iskander-M raspoređeni su u pograničnoj oblasti Karelija, navodi Izvestija, pozivajući se na izvore u Ministarstvu odbrane Rusije. Sposobni da ispaljuju i krstareće i balističke rakete, uključujući i projektile sa nuklearnom bojevom glavom, Iskanderi čine dio zasebne raketne brigade koja je nedavno postala deo novostvorenog Lenjingradskog vojnog okruga.

– Lenjingradski vojni okrug čine i 11. i 14. armijski korpus koji se baziraju u Kalinjingradskoj i Murmanskoj oblasti – rekli su izvori Izvestija.

Finska je u aprilu prošle godine, podsjetimo, pristupila NATO i napustila neutralni status, a bivši komandant Baltičke flote admiral Vladimir Valuev rekao je da je formiranje raketne brigade odgovor Moskve na taj potez zapadnog suseda.

Sada je granica Rusije sa zemljama NATO povećana za skoro 1.300 km dok zapadna alijansa ima najveću artiljeriju u Evropi koja se sastoji od 1.500 cijevi iliti 700 haubica i 700 minobacača velikog kalibra, ali i 100 raketnih sistema.

Krajem prošle godine Finska je potpisala sporazum o saradnji u oblasti odbrane sa Sjedinjenim Američkim Državama.Američkim trupama je na raspolaganju 15 objekata i zona u kojima mogu da skladište vojnu opremu i municiju. To uključuje četiri vazdušne baze, vojnu luku i željeznicu na sjeveru zemlje. Skladišta vojne opreme biće smještena duž ruta koje vode ka ruskoj granici.

Sama činjenica ponovnog formiranja Lenjingradskog vojnog okruga, koji je ukinut tokom vojne reforme početkom 2010-ih, ukazuje da se Kremlj priprema za rat velikih razmjera sa NATO na duži rok, smatraju stručnjaci Instituta za proučavanje rata iz Vašingtona.

– Cijelu zapadnu granicu Ruske Federacije donedavno su kontrolisale jedinice Zapadnog okruga i to je zamaglilo strateški fokus ​​ruskih snaga – primećuje Institut za proučavanje rata.

Ukazom predsjednika Vladimira Putina od 26. februara Zapadni vojni okrug podeljen je na dva okruga. Ubuduće će Moskva kontrolisati granicu sa Ukrajinom i Poljskom dok će Lenjingrad čuvati sjeveroistočnu granicu od NATO.

– To će pomoći vojsci da istovremeno kontroliše borbe u Ukrajini i zauzme strateške pozicije u odnosu na zemlje Sjevernoatlantske alijanse – smatra Institut za proučavanje rata.

Stručnjaci instituta takođe podsjećaju da je Kremlj odluku o stvaranju Lenjingradskog vojnog okruga objasnio ulaskom Finske i Švedske u NATO.

 

(Kurir.rs/Moscow Times)

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here