29.7 C
Banja Luka

Ruska vojska izvela napad na američki sistem Patriot i oborila dva helikoptera u Ukrajini

Ministarstvo odbrane Rusije saopćilo je da su ruske snage izvele napad na američki sistem protivvazdušne odbrane Patriot i oborilo dva vojna helikoptera u ukrajinskoj oblasti Harkov.

U saoštenju iz Moskve se navodi da je, pored sistema Patriot i dva vojna helikoptera Mi-8, na istom području uništen i kompleks remontne radionice.

“Avijacija, bespilotne letjelice, raketne i artiljerijske snage Ruske Federacije uništile su dva vojna helikoptera ukrajinske ratne avijacije i radionicu za popravku naoružanja i vojne opreme na području Balaklije, oblast Harkov. Sistem protuivvazdušne odbrane Patriot također je pogođen u oblasti Harkova“, navodi se.

Pojačani napadi u Rusiji

S druge strane, najveća naftna rafinerija na jugu Rusije stavljena je van pogona zbog ukrajinskog napada dronom, potvrdio je guverner Rostovske oblasti Vasilij Golubev na Telegram kanalu.

Golubev je rekao da su dronovi pali na teritoriju rafinerije Novošaktinks.

Ukrajina je izvela sveobuhvatni napad bespilotnim letjelicama na nekoliko ruskih regija dvije noći zaredom, ponovno ciljajući energetska postrojenja i zapalivši najmanje jednu rafineriju, rekli su zvaničnici ranije u srijedu.

“Rafinerija nafte Rjazan napadnuta je bespilotnom letjelicom”, rekao je Pavel Malkov, guverner regije Rjazan koja graniči s moskovskom regijom na sjeveru.

Više od 30 bespilotnih letjelica uništeno je iznad oblasti Voronjež koja graniči sa Ukrajinom, rekao je guverner Aleksander Gusev na Telegramu, dodajući da je nastala samo manja šteta.

Napadi u srijedu, kako podsjeća Hina, izvedeni su nakon jedne od najvećih ukrajinskih vazdušnih operacija unutar teritorije Rusije u utorak, kada je Kijev gađao ciljeve u Rusiji desetinama bespilotnih letjelica i raketa u napadu koji je nanio ozbiljnu štetu velikoj rafineriji nafte.

Ruski predsjednik Vladimir Putin u izjavi objavljenoj u srijedu optužio je Kijev da se napadima pokušava uplesti u predstojeće predsjedničke izbore.

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here