24.7 C
Banja Luka

Putin: Potrebne su nam pisane garancije Zapada

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je, komentarišući mogućnost „fer sporazuma“ sa Zapadom, da nikome ne veruje, ali da su Rusiji potrebne pisane garancije.

– Ove garancije trebaju da budu u pisanoj formi i dovoljno dobre za nas i nešto u šta bismo mi vjerovali. To je ono o čemu ja govorim – rekao je Putin u intervjuu televiziji „Rusija jedan“ i agenciji RIA-Novosti.

Putin je dodao da je trenutno prerano razgovarati o ovoj perspektivi.

– Ali, sigurno ne bismo nasjedali na nekakva prazna obećanja – rekao je ruski predsjednik.

Putin je precizirao da više voli da se oslanja na činjenice, a ne na „dobre namjere i priču da se svakome može vjerovati“.

– Nikada ne bismo uradili bilo šta što je u suprotnosti sa interesima naše zemlje – naglasio je predsjednik Ruske Federacije.

Putin nije isključio mogućnost da Rusija, ukoliko SAD obave nuklearne testove, učini isto.

– Ako obave takve testove, ne isključujem – nije neophodno da nam to bude potrebno ili ne, potrebno je da još da razmislimo o tome – ali ne isključujem da i mi možemo da uradimo isto – izjavio je ruski predsjednik.

Putin je napomenuo da postoji sporazum o zabrani takvih testova. SAD nisu ratifikovale Ugovor o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih proba, a Rusija je, da bi održala paritet, povukla ratifikaciju, podsjetio je Putin i dodao da se Moskva pridržava tog sporazuma.

On je rekao da se u SAD razmatraju ovakvi testovi zbog činjenice da, kada se pojave nove bojeve glave, pojedini stručnjaci smatraju da nije dovoljno testirati ih samo na računaru, već i u njihovom prirodnom obliku.

– To su ideje u određenim krugovima u SAD, one lebde unakolo i imaju plodno tlo. Znamo za ovo. I pratimo – naveo je ruski predsjednik.

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here